Северна Македония и Албания положиха огромни усилия за осигуряване на членство в ЕС, заяви бъдещият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като оспорва решението на Франция да наложи вето на допълнителни преговори за присъединяването им, съобщава "Ройтерс".

Фон дер Лайен коментира след разговори в Берлин с канцлера Ангела Меркел, която заяви, че този "въпрос е изключително важен стратегически европейски интерес" и двете страни трябва да продължават да имат перспектива за членство.

"Албания и Северна Македония положиха невероятни усилия, за да стигнат до това. Докато не е възможно, ще направя всичко, за да разработя съвместни проекти, които обвързват страните от Западните Балкани тясно с нас. Ако не го направим, другите ще го направят", обяснява Фон дер Лайен.

Френският президент Еманюел Макрон наложи вето върху по-нататъшното разширяване на ЕС на неотдавнашна среща на върха в Брюксел, като заяви, че процесът на присъединяване трябва да бъде реформиран. Решението на практика попари надеждите на двете страни да постигнат бърз напредък в присъединяването.

САЩ определиха за "историческа грешка" решението на ЕС за Балканите

САЩ определиха за "историческа грешка" решението на ЕС за Балканите

Това изпращало лошо послание към региона

Говорейки до фон дер Лайен, Меркел допълва, че това също е "много тясно" свързано с проблема с миграцията, като се позовава на факта, че много бежанци са влезли в ЕС през последните години по маршрута в Западните Балкани.

Във връзка с миграцията Фон дер Лайен заяви, че има за цел да представи през второто тримесечие на следващата година своя нов пакт за миграция и убежище, който тя обяви в първата си реч пред Европейския парламент през юли.

"Нашата цел трябва да бъде ... да бъдем модел за подражание в този свят, за това как миграцията може да се управлява устойчиво, с хуманен подход, но и ефективно. И аз съм твърдо убедена, че Европейският съюз може да направи това", обясни Фон дер Лайен

Меркел добави, че Германия подкрепя миграционните планове на Фон дер Лийен, които все още не са уточнени: "Разбира се, ние ще дадем нашата положителна подкрепа на новите предложения."

Пускам мигрантите към Европа, ако не помогнете, предупреди Ердоган в Будапеща
Обновена

Пускам мигрантите към Европа, ако не помогнете, предупреди Ердоган в Будапеща

Според него нито Русия, нито САЩ са изпълнили ангажиментите за изтегляне на сирийските кюрди