Пратеникът на САЩ за Западните Балкани определи решението на Европейския съюз да не започва преговори за членство със Северна Македония и Албания за "историческа грешка", която изпраща лошо послание към региона, съобщава "Асошиейтед прес".

Заместник държавният секретар на САЩ Матю Палмър заяви, че САЩ ще направят всичко възможно, за да убедят ЕС да ревизира решението преди планираната среща на лидерите на страните членки през май 2020 г. в Хърватия.

"Америка иска Западните Балкани да имат европейска перспектива", изтъкна Палмър след разговори в Белград с президента на Сърбия Александър Вучич.

Русия кани Албания и Северна Македония в Евразийския съюз

Русия кани Албания и Северна Македония в Евразийския съюз

Ако Брюксел отказва на Западните Балкани, Москва предлага алтернатива

Френският президент Еманюел Макрон отказа да допуска каквито и да е страни в 28-членния блок, докато процедурите му за разширяването не бъдат реформирани, докато Холандия се противопоставя на кандидатурата на Албания и оспорва оценката на Европейската комисия, че тя е изпълнила условията за кандидатстване.

Решението се разглежда като науспех за региона, в който перспективата за членство в ЕС е силен източник на насърчаване за реформи и помирение след войната, която последва разпадането на бивша Югославия през 1990-те години.

"Смятаме, че това е историческа грешка", настоя Палмър, допълвайки: "Това е лошо послание за целия регион."

САЩ подкрепят Северна Македония за ЕС

САЩ подкрепят Северна Македония за ЕС

Никола Димитров се срещна със специалния представител Матю Палмър

САЩ засилиха опитите си за подпомагане на възобновяването на прекъснатите преговори за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, което обяви независимост през 2008 г., която не се признава от Белград.

Вучич твърди, че преговорите за нормализиране могат да продължат в рамките на два до три месеца. Те бяха блокирани близо година след решението на Косово да наложи 100% мито върху стоки от Сърбия в отговор на противопоставянето на Белград срещу независимостта на Косово.

"Искаме диалогът да бъде сериозен, отговорен и да доведе до компромисно решение", каза Вучич.

Вашингтон и неговите съюзници признаха независимостта на Косово, докато Русия, Китай и пет страни членки на ЕС подкрепиха Белград.

ЕП приe резолюция за бързо одобрение за Северна Македония и Албания

ЕП приe резолюция за бързо одобрение за Северна Македония и Албания

"Двете страни отговарят на изискванията на ЕС за започване на преговори"