Премиерът на Северна Македония Зоран Заев предупреди, че решение да не започват преговори за присъединяване към Европейския съюз с балканската нация може да изложи на риск сделката за името, тъй като двата процеса са присъщо свързани, съобщава "Катимерини".

Говорейки пред гръцкото издание на "Евронюз" в Скопие, Заев заяви, че някои основни глави от споразумението, подписано с Гърция през лятото на 2018 г., уреждащо десетилетия спор за името, са свързани с напредъка на присъединяването на страната му към ЕС.

Парламентът на Гърция ратифицира споразумението от Преспа на 25 януари, а Скопие ратифицира споразумението на 11 януари.

Заев: Нашето място е в ЕС, не приемаме други предложения

Заев: Нашето място е в ЕС, не приемаме други предложения

Заев предложи на ВМРО-ДПМНЕ и председателя ѝ Мицкоски, ако искат да бъдат демократична партия, да се измъкнат от влиянието на Груевски

"Някои глави ще бъдат замразени, защото не могат да бъдат приложени. Ще се опитаме да ги приложим, но двете са свързани помежду си", обяснява Заев, подчертавайки, че спорните глави се отнасят главно до вътрешното използване на новото име на страната.

Заев, който свика предсрочни избори за април, след като кандидатурата на страната му за присъединяване към ЕС бе блокирана по-рано този месец, главно от Франция, каза, че приемането в блока е единственият път за страната и другите страни от Западните Балкани.

Вучич: Решението на ЕС за Скопие и Тирана оправдава сближаване с Русия и Китай

Вучич: Решението на ЕС за Скопие и Тирана оправдава сближаване с Русия и Китай

Регионът вече осъзнава, че не може да вярва на западните си съседи

"Нямаме алтернатива. Няма други оферти, които биха могли да послужат като алтернатива. Възможно е други предложения да не ни дават демокрация, върховенство на закона и свободи. Ако светлината на звездите на знамето на Европейския съюз угасне, тук ще имаме тъмнина. И може да се изгубим в този мрак", обяснява Заев.

"Ако на радикализацията и възраждането на национализма се даде плодородна почва, това ще нанесе много вреда на целите Балкани. И когато Балканите имат проблем и Европа има проблем", допълва премиерът.

Пендаровски иска среща на върха в Скопие за Западните Балкани

Пендаровски иска среща на върха в Скопие за Западните Балкани

Северна Македония и Албания нямат алтернатива освен членство в ЕС

Унгария и Словения са разочаровани, че ЕС не успя да постигне съгласие за Албания и Северна Македония.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео приветства приемането на Северна Македония в НАТО, по-рано Американският сенат гласува за присъединяването с гласовете на 92-ма сенатори.

В същото време САЩ обявиха, че са разочаровани от ЕС и отложените преговори.

Миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, която призовава страните-членки на ЕС на следващото заседание да вземат решение за започване на преговорите за присъединяване.

Датата за начало на преговорите за членство в ЕС на Македония и Албания ще бъде обсъдена преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Тя предстои да се проведе през май 2020 г. в Загреб в рамките на Хърватското председателство.

Русия иска стабилни Балкани, отговаря политически и военно на НАТО по границите си

Русия иска стабилни Балкани, отговаря политически и военно на НАТО по границите си

Медведев: Стремежите на САЩ да доминират над целия свят причиняват само вреда