Северна Македония и Албания нямат алтернатива освен членство в ЕС. Сигурността на Западните Балкани значи и сигурност на Европа.

Това заявиха  президентите на двете държави - Стево Пендаровски и Илир Мета на пресконференция в Тирана, съобщи македонската агенция МИА.

По информация на БНТ на тази среща Северномакедонският президент предлага страните от Западните Балкани да проведат извънредна среща на върха, за да обсъдят разширяването на ЕС и добросъседските отношения и да обсъдят всички алтернативи за интеграция в ЕС. Ако бъде договорено, домакин на срещата на върха ще бъде Северна Македония. 

Пендаровски благодари на Борисов за подкрепата ни към Македония

Пендаровски благодари на Борисов за подкрепата ни към Македония

Борисов препоръча на Босна и Херцеговина кои сфери да подобри

Стево Пендаровски е информирал албанския си колега Илир Мета за срещата на ръководството в Скопие. Северна Македония има консенсус да продължи по европейския път и да организира предсрочни парламентарни избори.

Двамата държавни глави се договориха да насърчат всички политически участници да продължат по европейската програма, а лидерите на ЕС заявиха, че преговорите със страни в региона са инвестиция в стабилност и просперитет.

Отношенията между Скопие и Тирана македонският президент определи като отлични, а сътрудничеството - като интензивно и ползотворно.

Пендаровски и Мета бяха категорични, че доброто политическо сътрудничество трябва да продължи, но акцентът в бъдеще трябва е върху икономиката

Албания не иска "малък Шенген", ако не е с Косово

Албания не иска "малък Шенген", ако не е с Косово

Това условие не подлежи на преговори

Припомняме, на 18 октомври 2019 г. на заседание на Европейския съвет бе отложено определянето на дата за начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС.

Датата за начало на преговорите за членство в ЕС на Македония и Албания ще бъде обсъдена преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Тя предстои да се проведе през май 2020 г. в Загреб в рамките на Хърватското председателство. 

ЕП приe резолюция за бързо одобрение за Северна Македония и Албания

ЕП приe резолюция за бързо одобрение за Северна Македония и Албания

"Двете страни отговарят на изискванията на ЕС за започване на преговори"