Северномакедонският президент Стево Пендаровски благодари за активната подкрепа, която България оказва на Република Северна Македония по пътя за европейското й бъдеще.

"Вие сте най-големият ни подръжник", заяви Пендаровски на премиера Бойко Борисов.

Това стана по време на срещата на балканските лидери в Сараево, където е срещата на върха на държавните и правителствени ръководители в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. 

Борисов натърти, че ЕС не е само фондове, а и отговорност

Борисов натърти, че ЕС не е само фондове, а и отговорност

Констатира обаче, че манталитетът ни е балкански, затова и си правим балкански номера

Президентът на Република Северна Македония подчерта, че на ниво дипломация отношенията между двете държави са прекрасни и е добре да се даде тласък на комисията да заработи още по - ефективно. 

Македонският президент призна, че Гоце Делчев е българин
Обновена

Македонският президент призна, че Гоце Делчев е българин

Пендаровски: Гоце Делчев се е обявявал и се е определял като българин

По време на двустранната среща Борисов изтъкна, че е благодарил на Пендаровски пред медиите за това, че истината за общата ни история, включително и за Гоце Делчев, започва да се заявява публично от политици на най-високо ниво. "През цялото време от 1992 г. до днес, България е настоявала единствено за това", подчерта Борисов.

"С подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, дадохме перспектива на гражданите на Република Северна Македония и създадохме подходящите условия за подписването на Договора от Преспа", допълни българският премиер. 

Йорданов знае, че македонски език няма от научна гледна точка, но от политическа има

Йорданов знае, че македонски език няма от научна гледна точка, но от политическа има

Политиците ни приемат договори и после се сещат, че трябвало и да мислят

В Сараево Борисов се срещна и с председателя на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, с когото обсъдиха процеса на евроантлантическата интеграция на Босна и Херцеговина и ускоряването на икономическото сътрудничество между двете страни.

В Македония търсят решение на проблема с Гоце Делчев

В Македония търсят решение на проблема с Гоце Делчев

След коментара на Захариева, че София няма да прави компромис с историята

"България е инициатор и остава активен участник в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и продължаваме да разглеждаме инициативата като водеща политическа рамка за партньорство в региона и като основна платформа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани", заяви премиерът Борисов.

Той припомни, че европриобщаването на страните от региона беше основен приоритет по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. "В момента основна цел на Босна и Херцеговина трябва да продължи да бъде функционирането й като стабилна държава, за да се предотвратят опасностите от блокирането на нейния европейски път", каза Борисов и изтъкна сферите, в които са необходими реформи там. 

Босна и Херцеговина се надява да бъде включена в проекта "Турски поток"

Босна и Херцеговина се надява да бъде включена в проекта "Турски поток"

Kакто страната ни фигурираше и в проекта "Южен поток"

Според Борисов Босна и Херцеговина трябва да реформира социално-икономическата сфера, да укрепи върховенството на закона, борбата с корупцията, организираната престъпност и тероризма.

Българският премиер заяви, че е необходимо да се превъзмогнат травмите от миналото.

Бойко Борисов и Милорад Додик бяха единодушни за нуждата от свързаност в областта на инфраструктурата, бизнеса и дигитализацията и връзката между младите хора в региона.