Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма напрежение между България и Сърбия, но поиска извинение от своя сръбски колега Ана Бърнабич и първия вицепремиер Ивица Дачич.

"Докото сега не ми каже: "Извинявай, Бойко" - нито Вучич, нито Ана ме интересува какво ще кажат. Тя беше до мен и си го остави да си разиграва коня", каза Борисов. 

Това коментира българският премиер Бойко Борисов пред журналисти след среща в Сараево на представители на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Дачич се оправдава с контекст, интерпретации и медии

Дачич се оправдава с контекст, интерпретации и медии

Бил реагирал да нещо, което Борисов не е казвал

"Ако някой утре си позволява да ми вика посланици, вече ще се скараме, защото ето - резултатите от всичко, което надробяваме. Понеже другите не искат да кажат, ще го кажа аз - ЕС значи не само европейски фондове, милиарди евро, да ти построят инфраструктура - метро, пречиствателни станции, конкурентноспособност, а значи отговорност, предвидимост. Значи няма значение кой е политикът днес - Босна и Херцеговина, Алабния, Черна гора ще имат една и съща политика като държави", заяви премиерът Борисов.

Повод за тези негови думи е вчерашното привикване на сръбския посланик в София Владимир Чургус по повод груби нападки на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич след изказване на Борисов в Познан. В отговор часове по-късно Белград привика и временно управляващия нашето посолство в Белград Ива Крулева в сръбското външно министерство.

Външно определи като неприемливи изказванията на Дачич

Външно определи като неприемливи изказванията на Дачич

Сръбският посланик у нас ги оправдава с емоции

Припомняме, по време на пресконференцията на правителствените ръководители на Германия, Полша, България и Северна Македония Борисов беше попитан от журналист как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност, след като неговата страна не признава Косово. 

Българският премиер отговори: "По отношение на Върховния представител - когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово.". 

Борисов се дърпа от спорни теми с Турция, чийто трафик минава през нас

Борисов се дърпа от спорни теми с Турция, чийто трафик минава през нас

Спомена за ремонт на храмове и вероизповедания, но не и за обезщетения на тракийци

По време на своята реч днес в Сараево пред представителите на останалите страни от полуострова Бойко Борисов заяви, че си правим балкански номера.

На въпрос: "Казахте, че на Балканите си говорим повече за това, което ни разделя, и си правим балкански номера", премиерът се обърна с въпрос към журналистите дали само това са запомнили от изказването му.

"Казах им да спрат да се оплакват, вместо да се обърнат към себе си, да се стегнат и да си подредим Балканите", обобщи посланието си към лидерите на балканските страни в Сараево. 

Дачич: Косово не е държава

Дачич: Косово не е държава

Прищина не трябва да бъде приета в Съвета на Европа

"Всички колеги започнаха, че Европа ни е виновна, че няма процедури за присъединяване - отговорих им, че с нашите Балкански номера - три държави има, които са членове на ЕС - Хърватия, Румъния и Гърция, са представени от държавни секретари - няма ги премиерите и президентите...", заяви българският премиер в коментар за формата на срещата.

Той е недоволен и от това, че частично признатата република Косово, които са и следващият председател на ПСЮИЕ, няма свой представител в Сараево, защото начинът, по който били поканени, ги обидил. За какво присъединяване към ЕС може да става реч при подобно поведение, запита реторично Борисов.

Сърбия: Косово създава гета за сърби

Сърбия: Косово създава гета за сърби

Напрежение между Белград и Прищина

Сръбският премиер Ана Бърнабич беше там, когато Дачич каза (репликите си), обясни Борисов. 

На въпрос кое е най-важното за Балканите днес, Борисов отговори, че въпреки че всички искаме да се случат много неща - от магистрали до дигитална инфраструктура, с такъв манталитет ще тъпчем на едно място. Балкански ни е манталитетът, уточни той. 

Македонският президент призна, че Гоце Делчев е българин
Обновена

Македонският президент призна, че Гоце Делчев е българин

Пендаровски: Гоце Делчев се е обявявал и се е определял като българин

Относно предстоящата срещата със Северномакедонския президент Стево Пендаровски и дали ще постави въпроса за националността на Гоце Делчев, Борисов отговори: "Гоце Делчев е българин, отишъл да се бие за свободата на Македония".

Според него този подвиг трябва да ни обединява. Борисов очаква комисиите за изглаждане на историческите въпроси между България и Северна Македония да приключат бързо. 

Малко по-късно се разбра, че на срещата между Борисов и Пендаровски македонският президент е благодарил на България за подкрепата.

Пендаровски благодари на Борисов за подкрепата ни към Македония

Пендаровски благодари на Борисов за подкрепата ни към Македония

Борисов препоръча на Босна и Херцеговина кои сфери да подобри