По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Сърбия у нас Владимир Чургус е извикан днес в Министерството на външните работи.

Поводът е изказване на министъра на външните работи на Република Сърбия Ивица Дачич от 6 юли 2019 г., в което той прави коментар на отговор, даден от българския премиер Бойко Борисов на пресконференция в Познан.

Захариева иска извинение от Ивица Дачич заради нападките по адрес на Борисов

Захариева иска извинение от Ивица Дачич заради нападките по адрес на Борисов

Според нея трябва да има по-малко емоции и да не се говори така за съседна държава

Пред посланик Чургус е изразена позицията, че изказването на министър Дачич е неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения.

Подчертава се, че на срещата в Познан, Борисов говори като европейски политик и коментарът на външен министър на страна извън Съюза в този случай е неуместен.

Изтъкната е и ролята на България за европейската интеграция на Западните Балкани и в частност на Република Сърбия, успехите на Българското председателство на Съвета на ЕС, което успява да върне този ключов за региона въпрос в европейския дневен ред.

Вучич уверен, че конфликтът с България е незначителен

Вучич уверен, че конфликтът с България е незначителен

Отношенията между Сърбия и България иначе били добри

На срещата е повдигнат въпросът и за последвало изявление на сръбския външен министър Ивица Дачич за информационна агенция "Танюг", което също се оценява като неприемливо от българската страна.

В тази връзка настоятелно е изразено очакване, подобни изказвания да не се повтарят в бъдеще.

Посланик Чургус благодари за подкрепата, която България оказва за европейския път на Република Сърбия, и подчерта връзките между двата народа, като обръща внимание на емоционалния характер на изявленията.

Всички имаме интерес от добри отношения със съседите и стабилност в региона, подчертава той.

Захариева иска да споделя българския опит с еврофондове със Западните Балкани

Захариева иска да споделя българския опит с еврофондове със Западните Балкани

България е в топ 3 на страните, които усвояват най-добре структурните фондове на ЕС