Сръбският президент Александър Вучич изрази увереност, че конфликтът с България е временен и скоро ще се реши, предадoха сръбски медии. 

По думите му, става въпрос за незначително недоразумение. 

Държавният глава заяви, че му престоят срещи с българския му колега Румен Радев и премиера Бойко Борисов. 

Вучич припомни, че освен различията на страните ни по независимостта на Косово, отношенията ни са добри. 

Захариева иска извинение от Ивица Дачич заради нападките по адрес на Борисов

Захариева иска извинение от Ивица Дачич заради нападките по адрес на Борисов

Според нея трябва да има по-малко емоции и да не се говори така за съседна държава

Припомняме, че до напрежение се стигна след груби нападки на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич във връзка с вчерашни думи на премиера Бойко Борисов в Познан.

Вчера стана ясно, че по нареждане на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева привикваме посланика на Сърбия у нас заради изявлението на Дачич.

По време на пресконференцията на правителствените ръководители на Германия, Полша, България и Северна Македония Борисов беше попитан от журналист как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност, след като неговата страна не признава Косово.

Привикваме посланика на Сърбия заради нападки на Дачич по адрес на Борисов

Привикваме посланика на Сърбия заради нападки на Дачич по адрес на Борисов

Проблемът отново се върти около Косово

Българският премиер отговори: "По отношение на Върховния представител - когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово."

Пред сръбската държавната телевизия Дачич настоя "Борисов да зачита позицията на ЕС относно независимостта на Косово и да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика Жозеп Борел".

Според Дачич позицията на ЕС била, че Косово не е независимо. Това обаче не е вярно, защото 23 от общо 28 държави от ЕС вече са признали независимостта на Косово.

"Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря и за това, че само преди няколко месеца получи наш орден", коментира с изключително недипломатичен тон Ивица Дачич.

От МВнР уточняват, че по време на разговора със сръбския посланик щяла да бъде припомнена подкрепата до момента на България за европейската интеграция на Сърбия. От българска страна щял да бъде повдигнат въпросът как такива изказвания от партньорите ни в Белград се отразяват на добрите българо-сръбски отношения.