По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Сърбия у нас ще бъде извикан в понеделник в Министерството на външните работи (МВнР).

Повод за привикването са груби нападки на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич във връзка с вчерашни думи на премиера Бойко Борисов в Познан.

Борисов и Заев се "четкат" взаимно, стават все по-големи приятели

Борисов и Заев се "четкат" взаимно, стават все по-големи приятели

"Дадохме перспектива на гражданите на Република Северна Македония"

По време на пресконференцията на правителствените ръководители на Германия, Полша, България и Северна Македония Борисов беше попитан от журналист как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност, след като неговата страна не признава Косово.

Българският премиер отговори: "По отношение на Върховния представител - когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово."

Пред сръбската държавната телевизия Дачич настоя "Борисов да зачита позицията на ЕС относно независимостта на Косово и да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика Жозеп Борел".

Според Дачич позицията на ЕС била, че Косово не е независимо. Това обаче не е вярно, защото 23 от общо 28 държави от ЕС вече са признали независимостта на Косово.

"Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря и за това, че само преди няколко месеца получи наш орден", коментира с изключително недипломатичен тон Ивица Дачич.

От МВнР уточняват, че по време на разговора със сръбския посланик щяла да бъде припомнена подкрепата до момента на България за европейската интеграция на Сърбия. От българска страна щял да бъде повдигнат въпросът как такива изказвания от партньорите ни в Белград се отразяват на добрите българо-сръбски отношения.