"Позволете ми да приема тази награда от името на всички българи, които положиха огромни усилия по време на Българското председателство - на всички, които вярваме, че Сърбия е неразделна част от Европа, че в най-скоро време ще бъде член на Европейския съюз."

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Белград, след като беше награден с най-високото държавно отличие на Сърбия "Орденът на Република Сърбия". Призът бе връчен от сръбския президент Александър Вучич на националния празник на западната ни съседка - Денят на държавността на Република Сърбия.

Българският министър-председател Борисов подчерта, че няма по-добро от това съседите да са държави-членки на ЕС, защото така "заедно можем да работим по набелязаните инфраструктурни проекти - жп линиите, магистрали, газопроводи, туризъм".

"Мога да ви уверя, че колкото и труден да е светът, колкото и трудни решения да взехме, особено след война - аз вярвам и виждам, че Сърбия върви по верен път и няма по-хубаво от приятелството, от мира и дружбата между народите", обясни Борисов.

"Орденът на Република Сърбия" е най-високото държавно отличие в страната. Той се връчва с указ за изключителните заслуги на министър-председателя Бойко Борисов за развиването и затвърждаването на миролюбивото сътрудничество и приятелските отношения между Република Сърбия и Република България.

Борисов получава най-високото държавно отличие на Сърбия

Борисов получава най-високото държавно отличие на Сърбия

На официална церемония в Белград утре

На церемонията присъстват министрите Ивица Дачич, Небойша Стефанович, Златибор Лончар, Александър Вулин, Владан Вукосавлевиивич, председател на президентството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, съобщава "Танюг".

Сръбската медия съобщава, че сред наградените с различни отличия са бившият китайски посланик Ли Манчан, председателят на Еврокамарите Кристоф Лейтл, съветникът на руския президент Владимир Путин Юрий Ушаков, високопоставеният руски представител Александър Бабаков, изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер, директорът на Фондация Конрад Аденауер  в Сърбия Норберт Бекман-Диркес и кметът на Корфу, Константинос Николозос.

Златен медал за заслуги е връчен на историкът на Холокоста Гидеон Грайф. Орден на Звездата на Караджорде получава генерал Любиша Дикович.