Държавите от Западните Балкани трябва да положат максимални усилия и за развитието на добросъседски отношения със своите съседи от Европейския съюз. Несъмнено, един от добрите примери за това е подписването на Договора за добросъседство между България и Северна Македония, който направи възможно даването на хоризонт за начало на преговори със Северна Македония.

Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с македонския си колега Зоран Заев в Познан в рамките на Срещата на върха на инициативата "Берлински процес". Двамата премиери са обсъдили постиженията и предизвикателствата в двустранните отношения пред България и Северна Македония.

Борисов дефинира ключовата дума за Западните Балкани - "доверие"

Борисов дефинира ключовата дума за Западните Балкани - "доверие"

На лидерите премиерът показва и снимки от разбитата фабрика за цигари до Пловдив

Борисов и Заев отбелязали, че подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество е дал положителен тласък в партньорството между двете страни. "Дадохме перспектива на гражданите на Република Северна Македония и създадохме подходящите условия за подписването на Договора от Преспа", посочил още българският премиер.

"Подписването на договора е най-големият ни успех. Без твоето лидерство това нямаше да е възможно", изтъкнал от своя страна Заев и отправил покана към Борисов заедно да отбележат втората годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави на 1 август и заедно да се поклонят пред паметника на Гоце Делчев.

"Отново приеми моите чувства на приятелство и признателност към теб и България", отбелязал още Заев.

От своя страна Борисов отбелязал, че през цялото време от 1992 г. до днес, българската страна е настоявала единствено за обективното предаване на историческите факти. "Удовлетворени сме, че постепенно, но надяваме се трайно, истината за общата ни история, включително и за Гоце Делчев, започва да се заявява публично от политици на най-високо ниво в Република Северна Македония, като например - президентът на страната Стево Пендаровски", каза българският премиер.

Македонският президент призна, че Гоце Делчев е българин
Обновена

Македонският президент призна, че Гоце Делчев е българин

Пендаровски: Гоце Делчев се е обявявал и се е определял като българин

"На ниво премиери и министри на външните работи си имаме доверие, но сега трябва да работим за доверие между администрациите ни и комисиите, за да има реален резултат. Нужна е нова динамика в работата на Комисията, която да доведе до бързи и категорични резултати до края на 2019 г., по теми като Илинденско-Преображенското въстание, Гоце Делчев и др.", подчертал Борисов.

Заев уверил Борисов, че и поетите публично спрямо България ангажименти, в т.ч. издаването на разрешение за възстановяване на паметника на полк. Константин Каварналиев край Дойран са в ход и вече има разрешение за възстановяване на паметника.

Очакванията са през октомври България и Северна Македония да отбележат съвместно на най-високо ниво 1005-а годишнина от смъртта на цар Самуил. В хода на разговора двамата министър-председатели изразили мнение, че това ще е доказателство за ефективното изпълнение на поетите от правителствата ангажименти.

Македония сърдита - певица изпя химна й без имената на Гоце Делчев и Сандански

Македония сърдита - певица изпя химна й без имената на Гоце Делчев и Сандански

Наложи се певицата да се извини - не го направила нарочно