Нов скандал избухна в Северна Македония около личността на Гоце Делчев, съобщава БНР.

По повод националния празник на Съединените щати днес на тържество в американското посолство певицата Тамара Тодевска промени текста на химна на южната ни съседка, в частта, в която се споменава революционерът, който скара България и Македония.

Тодевска замени имената на Гоце Делчев, Питу Гули, Даме Груев и Сандански със "Старо, младо, мъжко и женско на нозе се вдигнало".

Въпреки променения текст изпълнението на химна беше аплодирано от гостите, сред които бяха президентът Стево Пендаровски, премиерът Зоран Заев, членове на правителството и опозиционният лидер Християн Мицковски.

Историята и честването на Гоце Делчев остават крайъгълен камък и на коридор 8

Историята и честването на Гоце Делчев остават крайъгълен камък и на коридор 8

Външните министри на България и Македония искат истинско узряване в погледа към историята

Бурните реакции дойдоха по-късно, а певицата беше принудена да се извини официално от профила си във Фейсбук.

В социалната мрежа тя обясни, че е променила текста непреднамерено в плен на емоцията и еуфорията.

Обединената македонска диаспора, която беше против договори с Гърция и България, поиска извинение от посолството на САЩ и обвини певицата, че нарочно е променила текста на химна заради искането на България Гоце Делчев да бъде обявен за българин.

Американското посолство в Скопие поднесе извинение. Правителството на Зоран Заев пък излезе с официално становище по случая, в което се казва, че е било получено уверение, че македонските традиции и герои ще бъдат почитани.

Припомняме, от месеци конфликтът около личността на Гоце Делчев достигна нови върхове.

Македонският президент призна, че Гоце Делчев е българин
Обновена

Македонският президент призна, че Гоце Делчев е българин

Пендаровски: Гоце Делчев се е обявявал и се е определял като българин

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той посочи, че българската част на комисията е отказала да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров. Каракачанов даже намекна България да спъне Македония по пътя им към ЕС заради такива спорове. Според него Македония само използва България, за да се присъедини към ЕС.

Впоследствие темата коментира и министърът на външните работи Екатерина Захариева, която заяви, че България няма да прави компромис с историята и истината.

"От Северна Македония не искаме нищо повече от истината", каза тя и определи действието на Георги Димитров като едно от най-големите предателства.

Захариева се срещна и с своя колега от македонска страна Никола Петков, когато каза, че общите историческите въпроси са най-важните елементи от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между България и Македония. Пред Петков тя също заяви, че страната ни ще се застъпи за истината и ако не се стигне до консенсус, София може да се оттегли от работата на смесената комисия.

Борисов сравни Гоце Делчев с Че Гевара

Борисов сравни Гоце Делчев с Че Гевара

Превръщаме паметта за тези герои в ябълка на раздора, вместо да ни правят горди