​"Ключовата дума е доверие - за това трябва да работим", обясни премиерът Бойко Борисов в изказването си по време на Срещата на върха на инициативата "Берлински процес" в Познан.

Пред правителствените и държавни ръководители Борисов отбелязва, че европейската перспектива на Западните Балкани няма алтернатива. "Тя е гаранция за сигурност и стабилност в региона, устойчиво икономическо развитие, социален просперитет и продължаване на започнатите реформи в тези държави", а разширяването на ЕС с шестте страни от Западните Балкани остава един от външнополитическите приоритети на България.

"За нас е важно Западните Балкани никога повече да не се върнат към състоянието на конфликти, противопоставяне и национализъм, в което се намираха през 90-те години на XX век", коментира той.

"Държавите от Западните Балкани трябва да положат максимални усилия и за развитието на добросъседски отношения със своите съседи от Европейския съюз", коментира Борисов и дава пример с подписването на Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония.

Борисов очаква покана да сме домакин на "Берлински процес"

Борисов очаква покана да сме домакин на "Берлински процес"

Наша заслуга е, че след председателсвото ни се говори за Западните Балкани, убеден той

"Сред приносите на Берлинския процес е програмата за свързаност, насочена към създаване на условия за икономическо развитие и насърчаване на добросъседските отношения. Включително чрез финансирането на конкретни инвестиционни проекти за регионалната инфраструктура, транспорта и енергетиката", допълва премиерът.

Той отбелязва, че добрите транспортни и енергийни връзки, както и дигиталната свързаност, подобряват живота на хората в региона и спомагат действията на ЕС да станат по-видими.

"Преди началото на Срещата на върха в Познан показах снимки на колегите от разбитата вчера фабрика за нелегални цигари до Пловдив. Запознах ги с данните от кампанията "Инициативата срещу незаконната търговия", които показват, че резултатът от 3.8% за 1-ви тримесечие на 2019 г. е най-ниският от началото на Инициативата досега и е безпрецедентен в целия ЕС", пише Борисов в своя Фейсбук.

"От интерес за целия регион и за европейската сигурност е цялостното изграждане на Коридор № 8, който ще позволи свързването на Черно с Адриатическо море", коментира Борисов на срещата.

България е на кръстопът на Балканите и затова не само за нашата страна, но и за целия ЕС ще бъде полезно изграждането в региона на газови интерконекторни връзки със съседните страни, като те ще допринесат за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки в Европа, обяснява той.

"Надявам се и в бъдеще Берлинският процес да продължи да бъде двигател за развитие на местните икономики, да допринася за сближаването на региона с ЕС и за по-добър живот на гражданите на тези страни", допълва премиерът Борисов.

Захариева: Една от основните цели на Берлинския процес е да свърже хората и бизнеса

Захариева: Една от основните цели на Берлинския процес е да свърже хората и бизнеса

Общото ни бъдеще на Балканите минава през помирение