Общото ни бъдеще на Балканите минава през помирение. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от пресцентъра на МВнР. 

Тя обобщи резултатите от срещата на първите дипломати на страните от т.нар. Берлински процес. Също така припомни, че Западните Балкани бяха приоритет по време на българското европредседателство.

Снимка 432422

Източник: МВнР

Една от основните цели на Берлинския процес е да свърже хората и бизнеса. Днес всички използвахме думата помирение, защото то ще ни позволи да изградим общо бъдеще, стъпвайки върху истината от историята: чрез създаване на общи инициативи, физическа свързаност, общи младежки организации като "Райко" т.е. да се научим да живеем заедно и да изграждаме общо бъдеще, заяви Захариева. 

Най-късно през октомври трябва да започнат преговори за членство с Република Северна Македония и Албания, настоя тя.

Борисов очаква покана да сме домакин на "Берлински процес"

Борисов очаква покана да сме домакин на "Берлински процес"

Наша заслуга е, че след председателсвото ни се говори за Западните Балкани, убеден той

Припомняме, че Берлинският процес е политико-дипломатическа инициатива, в която участват страните от Западните Балкани - Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Албания, и държави членки на ЕС: Германия, Франция, Австрия, Италия, България, Хърватия и Словения.

Снимка 432449

Източник: МВнР

Външните министри се събраха в Познан, тъй като Полша в момента председателства Берлинския процес, а догодина за първи път две държави ще поемат съвместно ръководството на организацията - България и Република Северна Македония.

Преди година, премиерът Бойко Борисов обяви, че очаква покана България да стане домакин на" Берлински процес".

По думите му България е специално поканена за участие в този форум заради усилията й през последните месеци за стартирането на редица инфраструктурни проекти в региона.