"Регионални форуми като Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) и Берлинския процес са добра среда, за да говорим един с друг, за да увеличим знанието и разбирането един за друг въпреки политическите противоречия. ПСЮИЕ се превърна в прагматичен инструмент за сътрудничество, насърчаващ конкретни проекти, икономическият растеж и стабилност на региона."

Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в обръщението си към срещата на външните министри от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Сараево. С това се отбелязва краят на председателството на Босна и Херцеговина на ПСЮИЕ.

Борисов дефинира ключовата дума за Западните Балкани - "доверие"

Борисов дефинира ключовата дума за Западните Балкани - "доверие"

На лидерите премиерът показва и снимки от разбитата фабрика за цигари до Пловдив

"От София до Сараево стигнах за 5 часа със самолет, което показва колко слабо сме свързани, но не само в транспортен аспект, но и в дигиталната инфраструктура, между бизнеса, затова подкрепяме приоритетите на вашето председателство на ПСЮИЕ", коментира Захариева.

Тя допълва, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС са положени доста усилия да се върне в дневния ред на ЕС европейската интеграция на Западните Балкани.

"Колеги ме убеждаваха, че това не е популярна тема, но не се отказахме. И сега може да отчетем успешната среща на върха ЕС - Западни Балкани, Софийската декларация и Софийския дневен ред. Доволна съм, че румънското, финландското и хърватското председателство продължават нашата работа, опитваме се да убедим и останалите държави от ЕС, че започването на преговори с Република Северна Македония и Република Албания е ситуация, от която и Западните Балкани, и ЕС ще спечелят", обяснява Захариева.

Косово благодари на Борисов за "принципната му позиция"

Косово благодари на Борисов за "принципната му позиция"

"Силно подкрепям визията на министър-председателя Борисов за всеобхватна Европа"

"Искаме да ви подкрепим с нашия административен опит в усвояването на европейските фондове, за да не направите същата грешка като нас в предприсъединителния период, когато не успявахме да се справим добре с проектите. Сега сме в топ 3 на страните, които усвояват най-добре структурните фондове на ЕС. Често в региона има достатъчно средства и механизми за финансиране, но няма административен капацитет, за да се осъществят на практика проектите."

Захариева призовава дипломатите от външните министерства от участничките в ПСЮИЕ да обсъдят как организацията да стане по-видима и работеща, тъй като има много регионални формати.

"Лош знак е, че две страни не са тук - Косово и Албания. Пет държави от ЕС не признават Косово, но други 23 от ЕС го направиха, и мисля, че е намерена формула, в която Косово да участва в различни международни форуми, в които са и държави, които не признават тази държава", коментира Захариева.

Вучич уверен, че конфликтът с България е незначителен

Вучич уверен, че конфликтът с България е незначителен

Отношенията между Сърбия и България иначе били добри

Очаква се след министерската среща, да бъде приет заключителен документ, в който се потвърждава желанието за европейска перспектива на региона, сътрудничеството в борбата с екстремизма, тероризма, трафика на хора и оръжие, прането на пари и корупцията.

Участниците приветстват резултатите от Срещата на върха в София през май 2018 година и обещават да работят за свързаност във всички аспекти.

Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа изпълнява ролята на форум за политически диалог за страните от региона. Инициатор за създаването на инициативата е България, като началото е положено със Софийската декларация за добросъседски отношения, стабилност, сигурност и сътрудничество на Балканите, приета през 1996 г.

Дуда към ЕС: Не карайте Западните Балкани да участват в надпревара без финал

Дуда към ЕС: Не карайте Западните Балкани да участват в надпревара без финал

Дуда коментира, че не трябва да се изисква от балканските държави да участват в състезание