Вицепремиерът и министър на външните работи Ивица Дачич обяснява коментара си с погрешна интерпретация и изваждане от контекста на думите на премиера Бойко Борисов. Това поне гласи обяснението му, дадено пред вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, с която са провели среща в словашкия курорт Високи Татри, където участват в неформалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

"Очевидно има погрешна интерпретация на думите на Борисов - най ме изненада това, което обявиха нашите медии. Както анализирахме с министърката, премиерът Борисов всъщност отговаря на питане дали Борел ще е пристрастен, защото Испания не признава Косово. Това съществено за мен променя контекста на изявата му, е казал Дачич, цитират от пресцентъра на МВнР.

Привикваме посланика на Сърбия заради нападки на Дачич по адрес на Борисов

Привикваме посланика на Сърбия заради нападки на Дачич по адрес на Борисов

Проблемът отново се върти около Косово

"Впечатлението в България бе, че нападам Борисов, но всъщност съм реагирал на нещо, което Борисов не е казвал", обяснил Ивица Дачич. Той е посочил още, че си сътрудничи с Борисов от много години и също е бил изненадан от интерпретациите на думите му в медиите.

По думите му темата вече е затворена, а Дачич цитира думи не премиера Бойко Борисов "Да вървим напред!"

"Искаме с България добри отношения, приятелски, съюзнически и стратегически, защото това е в интерес на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. България може да разчита на Сърбия.

Външно определи като неприемливи изказванията на Дачич

Външно определи като неприемливи изказванията на Дачич

Сръбският посланик у нас ги оправдава с емоции

И пред Ивица Дачич Екатерина Захариева е подчертала, че изказването на премиера Борисов в Познан е съвсем коректно политически и юридически, а реакцията на сръбския министър е била категорично неприемлива за България и не помага на приятелските ни двустранни отношения. "Фактът, че 23 държави от ЕС, една от които е България, са признали Косово, не може да попречи на двустранните ни отношения, а България винаги е подкрепяла Сърбия в европейската й интеграция", бе категорична Захариева.

Припомняме, от седмица между България и Сърбия напрежението се повиши и се стигна до взаимно привикване на посланици. Вчера сръбския посланик в София Владимир Чургус беше на разговор в МВнР по повод груби нападки на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич след изказване на Борисов в Познан. В отговор часове по-късно Белград привика и временно управляващия нашето посолство в Белград Ива Крулева в сръбското външно министерство.

Вучич уверен, че конфликтът с България е незначителен

Вучич уверен, че конфликтът с България е незначителен

Отношенията между Сърбия и България иначе били добри

Темата тази сутрин коментира и премиерът Бойко Борисов, който поиска извинение както от Ивица Дачич, така и от премиера на Сърбия Ана Бърнабич."Докото сега не ми каже: "Извинявай, Бойко" - нито Вучич, нито Ана ме интересува какво ще кажат. Тя беше до мен и си го остави да си разиграва коня", каза Борисов.