Външният министър Ивица Дачич заяви, че обявеното заявление на Прищина за членство в Съвета на Европа трябва да бъде отхвърлено като неоснователно, тъй като Косово не отговаря на основните условия за статута на член, тъй като не е държава.

Той подчерта, че искането на Косово противоречи на основните правни принципи за членство в международни организации и на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

Подобно искане, допълва той, би било в противоречие със статута на Съвета на Европа и политиката на организацията спрямо Косово и Метохия, както и със становището на Правната служба на Югоизточна Европа през 2008 г.

Белград: Косово е сръбският Йерусалим

Белград: Косово е сръбският Йерусалим

"Косово е нашият Йерусалим", каза Дачич

"Косово не отговаря на основните принципи и стандарти на ЕС за защита на правата на човека, демокрацията и върховенството на закона, поради което няма основание искането за допускане да бъде разгледано", каза Дачич.

Той посочи, че молбата за членство противоречи на принципа на член 1 от Устава на Съвета на Европа, тъй като подкопава единството на организацията, тъй като 13 членове не признават едностранно обявената независимост на Косово.

Австрийски дипломат: Косово е на ръба на рухване

Австрийски дипломат: Косово е на ръба на рухване

Това предупреди австрийският дипломат и политик Волфганг Петрич

"Това също би застрашило диалога между Белград и Прищина, което е от съществено значение за стабилността на региона, всички от които са факти", каза Дачич.