"Виждате, че са най-мили, внимателни, любезни. България им е толкова важна и любима, защото целият им трафик минава през България. $5,1 млрд. е в момента стокооборота между България и Турция".

Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос: "Вчера се срещнахте с Ердоган, говорихте ли за изказването на Давуд Чавушоглу през март (тогава турският външен министър заяви, че Анкара се намесила в промените на Българския Закон за вероизповеданията).

Премиерът бе попитан в Сараево, където се провежда среща на представители на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). 

Борисов към Ердоган: Мирът и диалогът са най-добрите дипломати

Борисов към Ердоган: Мирът и диалогът са най-добрите дипломати

Обсъдихме с Турция ключови въпроси

"С Ердоган си дадохме дума, защото има няколко сфери, в които можем да разширим много взаимните си договорености, да стигнем до един таван - $10 млрд. в стокооборота. В момента 1000 тира минават на ГКПП Капъкуле и Капитан Петко Войвода (вероятно се е объркал с ГКПП Капитан Андреево - б.р.). Ж.п. линиите в момента ги съединяваме на България и Турция с тези на Сърбия. Мисля, че интермодалните терминали видяхте, че вече работят - качваме товари от тирове на влаковете", онагледи Борисов българо-турското сътрудничество.

Борисов натърти, че ЕС не е само фондове, а и отговорност

Борисов натърти, че ЕС не е само фондове, а и отговорност

Констатира обаче, че манталитетът ни е балкански, затова и си правим балкански номера

"Колкото по-малко се говори, а се действа,... нищо по-добро няма от общите ни инвестиции. Балканите са един взривоопасен регион. Той като тръгне да поставя някоя тема, която не ни харесва, викам: "сакън". Всичко си е наред сега, дай да строим да се развиваме", показа дипломатическите си умения към Турция българският премиер Бойко Борисов.

Като пиперливи теми той назова вероизповеданията, ремонта на всички джамии, но не спомена за $15 млрд. обезщетения на тракийските българи от Източна Тракия и Мала Азия след Балканската война. От 2008 г. обезщетението на тракийските българи стана и международен проблем, след като Европейският парламент прие резолюция, която обвързва кандидатстването на Турция за членство в ЕС с плащането на обезщетение

Пендаровски благодари на Борисов за подкрепата ни към Македония

Пендаровски благодари на Борисов за подкрепата ни към Македония

Борисов препоръча на Босна и Херцеговина кои сфери да подобри

Запитан за преките ползи от този формат на ПСЮИЕ премиерът обясни, че печели инфраструктурата за създаване свързаност на Балканите. Това е добре за бизнеса, туризма, цифровата икономика - слагаме оптични кабели, интернета. Много ползи. Най-вече, когато има газопровод - правим газопровод със сърбите, гърците, турците. Говорих с Ердоган - да наричаме Балкански поток сегашния Турски поток, каза Борисов. 

В Сърбия вече строят "Турски поток"

В Сърбия вече строят "Турски поток"

Сръбската част от газопровода е с дължина 403 километра

Запитан за сътрудничеството си с новоизбрания гръцки премиер Кириакос Мицотакис, Борисов отговори, че са приятели и са от едно европейско политическо семейство.