На Турция трябва да се напомни да уреди нерешените си въпроси, най-вече със съседите, преди интегрирането й в Европейския съюз.

Такава позиция изрази пред бургаския вестник „Фактор" евродепутатът Евгени Кирилов, който е и член на Съюза на тракийските дружества.

Кирилов внесе в европарламента предложение за поправка в доклада на ЕК за напредъка на Турция, съдържаща призив тя да продължи диалога с България за обезщетяване на тракийските българи за техните имоти, останали на турска територия.

Според него именно това е подходящият начин проблемът да получи гласност и да страната ни да настоява пред Турция сънародниците ни да бъдат компенсирани за имотите си съгласно подписания с Турция през 1925 г. Ангорски договор.

По думите на Евгени Кирилов става дума за милиарди долари и за десетки хиляди българи.  

„На нашите тракийски българи ние дължим твърдото поставяне на този въпрос, защото те са най-жилавите българи. Те са два пъти българи. Този въпрос стои отворен от началото на миналия век." - напомни евродепутатът.

По повод на това, че в отговор на българските искания Турция претендира за имотите на турците от времето на Османската империя, Кирилов коментира, че исканията на двете страни не са с еднаква тежест - България поставя въпроса за имоти от началото на ХХ век, докато турските претенции за по-миналия век.