"За да може една страна уверено да върви по пътя към ЕС и НАТО, всички основни системни партии трябва да са го декларирали, осмислили и приели, и антибългарската реторика не само да бъде забравена, но и да са убедени, че тя не е вярна", обясни от Загреб премиерът Бойко Борисов за европейската интеграция на Северна Македония и Албания.

По думите му, "ние не сме били окупатор на никого и не трябва да се преиначава историята" и ако двете страни искат да вървят напред, европейските ценности са ясни.

"Вчера проведох среща с Християн Мицкоски (ВМРО-ДПМНЕ) и с албанския ми колега. Неслучайно Мицковски вчера заяви пред медиите, че ЕС и НАТО са приоритет за ВМРО. Когато някой каже, че България е фашистки окупатор, това означава, че ние няма да помагаме по никакъв начин", коментира Борисов.

Бойко Борисов: Македония е разделена за ЕС

Бойко Борисов: Македония е разделена за ЕС

Сигурен е, че инвеститорите знаят - той не пипа данъците вече 10 години и внимава

Според премиера, прочитът на историята е такъв какъвто е от историците и ние сме го възприели от векове. Големи български градове се казват Гоце Делчев и Сандански и няма да има компромиси с тези неща.

Пред медиите в Загреб Борисов очерта още, че България е държава, която продължава да е пример не само за справяне с миграционния поток, но и за борба с контрабандата.

Той припомни и добрата оценка - признание от DipNote, официалният блог на Държавния департамент на САЩ, за България, определена като съюзник, на когото може да се разчита.

По-рано Борисов се срещна с премиера на Хърватия Андрей Пленкович, коментира значимостта за изграждане на транспортния Коридор № 8 и ниждата "да се справим с изтичането на мозъци от нашия регион".

Майк Помпео похвали България за сделката за самолетите Ф-16

Майк Помпео похвали България за сделката за самолетите Ф-16

Съединените щати са ратифицирали протокола за членство на Северна Македония в НАТО

Припомняме, в края на септември Румен Радев свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев.

В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

На срещата бе решено, че България не дава безусловна подкрепа за кандидатстването на Северна Македония за ЕС.

Още преди месеци вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи.

България подкрепя преговори на Северна Македония с ЕС, но има условия

България подкрепя преговори на Северна Македония с ЕС, но има условия

Захариева твърдо ще отстоява националния интерес на страната ни

Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Възлово се оказа отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.

Македонският научен институт с осем искания за членството на Македония в ЕС

Македонският научен институт с осем искания за членството на Македония в ЕС

Настояват страната ни да ги постави като условие към Скопие