От посолството на САЩ в България съобщиха, че България е получила признание от DipNote - официалния блог на Държавния департамент на САЩ - като съюзник, на когото Америка можела да разчита.

DipNote твърди, че България и САЩ са изградили отношения, които били пример за близките отношения, които Америка имала със съюзниците от НАТО.

Официалният блог на Държавния департамент на САЩ хвали България за това, че дава приоритет на военната модернизация и че проактивно е обявила намерение да увеличи разходите си за отбрана до 2 процента от БВП до 2024 г.

САЩ публично поздравиха България и Борисов за F-16

САЩ публично поздравиха България и Борисов за F-16

Способни, оперативно съвместими самолети на НАТО, с боеприпаси и оборудване

Припомняме, че най-знаковият и скъп ход на българското правителство за модернизиране на българските въоръжени сили беше покупката на осем изтребителя F-16 от САЩ за над 2 млрд. лева. 

В блога се разкрива също, че помощта, която САЩ са предоставили на България в сферата на сигурността през последните 25 години, възлизала на над 340 млн. долара.

Също така САЩ и България работели заедно за подобряване на сигурността в Източна Европа.

България се била доказала като готов да помага съюзник в НАТО, като се припомня, че българските войски оперират с американските сили както в Ирак, така и в Афганистан. Българските военни показали и ангажимент за коалиционни операции в Либия, Косово и Босна. В Либия например, България е разположила една от малкото си фрегати в операция "Обединен защитник" в "изключителна проява на всеотдайност и решителност". Към днешна дата 21 000 български военнослужещи са участвали в голямо разнообразие от мисии на НАТО.

Депутатите актуализираха бюджета заради изтребителите

Депутатите актуализираха бюджета заради изтребителите

Да осигурят 2.1 млрд. лева

От Държавния департамент изтъкват още, че България разбирала своята критична роля в НАТО и била готова да сподели бремето, което САЩ отдавна носели. Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и България от 2006 г. е било от решаващо значение за това усилие, което позволило на американските военни да използват четири български военни бази.

Заедно САЩ и България работели за подобряване на средата за сигурност в Източна Европа. През 2018 г. е имало 194 взаимодействия между българските и американските военни, а над 1500 български военни са участвали в 19 учения, спонсорирани от САЩ. Тези ангажименти оказали голям трансформационен ефект върху българските военни, като са помогнали за превръщането им в по-способен съюзник.