Македонският премиерът Зоран Заев изрази увереност, че ще бъдат намерени решения на разногласията между Северна Македония и България. Освен това той увери, че разбира българската позиция за Гоце Делчев, предаде БГНЕС.

"За мен като политик, осъзнавайки чувствителните теми на Балканите, напълно разбирам дебатите в България и Северна Македония по отношение на революционер Гоце Делчев, който България също го смята за свой. Вярвам, че са възможни решения по всички въпроси. Още в понеделник ще имам среща с историческата комисия, която ще има среща на 15-ти този месец." - коментира премиерът на западната ни съседка.

Заев очаква България да бъде един от най-лоялните привърженици на решението за дата за преговори за присъединяване към ЕС и вярва в решаването на всички въпроси чрез двустранен диалог и изграждане на приятелство. Наскоро той обяви, че ще се срещне с българския си колега Бойко Борисов, както и със смесената българо-македонска експертна комисия, която ще се събере преди предстоящото заседание на Съвета на ЕС

Заев: В интерес на България е да сме член на ЕС и НАТО

Заев: В интерес на България е да сме член на ЕС и НАТО

Македонският премиер нямал план Б, ако решим да блокираме пътя на Македония

"Ние сме в постоянен контакт с България, приветствам решението за подкрепа, т.е. очаквам България да бъде един от най-силните привърженици на получаването на дата за начало на преговорите. Нормално е да очакваме, че споразуменията трябва да бъдат изпълнени и аз съм щастлив, че постигнахме добросъседско споразумение, което е голяма работа и важна крачка напред и за двете страни. Изпълнението на споразумението е задължение и на двете страни и вярвам, че ще продължим да намираме решения с приятелска България." - посочи Заев.

Дипломацията ни към С. Македония - нито мека, нито твърда

Дипломацията ни към С. Македония - нито мека, нито твърда

Захариева уверена, че точно това прави българското правителство

Той отбеляза, че е постигнато разбирателство по отношение на шест исторически фигури и четири глави, които са били изпълнени за две години. Зоран Заев вярва, че македонската страна ще продължи да намира решения чрез двустранен диалог с приятелска България. "Тези дни ще имам контакти с много политици и с моя приятел Бойко Борисов. Нашите министри са в постоянна комуникация. Очаквам да бъде поне един от най-силните привърженици на решението за датата на преговорите." - подчерта той.

Сърбия, Албания и Северна Македония обещаха да отворят границите си

Сърбия, Албания и Северна Македония обещаха да отворят границите си

Официални представители коментираха, че идеята, наречена "малкият Шенген", ще помогне за засилване на икономиката и привличане на чуждестранни инвестиции