Съвместната българо-македонска комисия, която трябва да изчисти исторически и образователни въпроси между двете страни, прекъсва работата си за 6 месеца.

Никакъв напредък, отчете проф. Ангел Димитров, съпредседател от българска страна. Комисията бе създадена по договора за добросъседство между България и Северна Македония и работи от няколко месеца.

Проф. Топалов: Парадокс е спорът за произхода на Гоце Делчев

Проф. Топалов: Парадокс е спорът за произхода на Гоце Делчев

За Владимир Перев причините за отношението към България трябва да се търсят в София

"Това, за което сме се договорили, е толкова малко и незначително, че се затруднявам дори да си го припомня. Поредната среща показва, че напрежението в работата на комисията не затихва и дори се получават сигнали, че македонците имат различни представи както за смисъла на работата, така и относно разбирането им на Договора за добросъседство. Не сме в състояние да говорим за постигнати сериозни резултати", каза Димитров.

"Направихме каквото можахме, затова сега нещата се пренасят на политическо ниво", заяви още той.

Гоце Делчев - само началото на споровете със Северна Македония

Гоце Делчев - само началото на споровете със Северна Македония

Проф. Димитров се съмнява, че Договорът за добросъседство се разбира

Българската страна е предложила да има още една среща през декември, но от македонската страна са отказали.

"Те направиха предложение за голяма пауза до месец май", обясни още българският историк. Проф. Драги Георгиев, съпредседател от македонска страна, коментира, че има сериозни раздвоения около тълкуването на личности от историята, както и за учебниците.

Те са дали препоръки към българските учебници и са дали забележките си. По темата Гоце Делчев няма никакъв напредък. "Никаква дилема няма за това да се чества заедно Гоце Делчев, но се работи", каза Георгиев.

Зоран Заев: Може бързо да решим откритите въпроси с България

Зоран Заев: Може бързо да решим откритите въпроси с България

България е сред нашите най-големи поддръжници за ЕС, убеден македонският премиер

Той каза, че искат да се съобразят с политиците - "Всички политици да си говорят каквото искат, ние не зависим нито от българските, нито от македонските политици".

Отлагането на срещите на комисиите е заради предстоящите избори за премиер в Северна Македония, след като Зоран Заев свика нови избори в страната заради отказа на Европейския съюз да приеме страната.

Християн Мицкоски: Нямам дилема за нашия македонец Гоце Делчев

Християн Мицкоски: Нямам дилема за нашия македонец Гоце Делчев

Разговорът му с Борисов бил по инициатива на българския премиер

Припомняме, съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

Историята и честването на Гоце Делчев остават крайъгълен камък и на коридор 8

Историята и честването на Гоце Делчев остават крайъгълен камък и на коридор 8

Външните министри на България и Македония искат истинско узряване в погледа към историята

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.