Неизвестни лица разрушиха паметника на жертвите от корабокрушението с кораба "Илинден" в Охридското езеро през 2009 г. Министерството на външните работи излезе с остра реакция във връзка с вандалския акт.

"Министерството на външните работи изразява дълбоко възмущение във връзка с кощунствения акт на оскверняване на паметника на жертвите от кораба "Илинден" в Охрид. Подобно отношение към паметта на българските туристи, загинали на 5 септември 2009 г., е недопустимо." - се казва в изявление на МВнР.

"Надяваме се, че тази вандалска проява няма да остане незабелязана от страна на властите в Република Северна Македония и извършителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност." - подчертават от външното ни министерство.

Вследствие на посегателството е разрушена "стилизираната капка", в която бяха преплетени 15 метални рози в памет на загиналите, уточнява БГНЕС.

Ахмети подкрепи позицията на Заев за отношенията с България и евроинтеграцията

Ахмети подкрепи позицията на Заев за отношенията с България и евроинтеграцията

Премиерът е рискувал политическата си кариера...

Припомняме, при трагичния инцидент с кораба "Илинден" загинаха 15 български туристи. Пътническият кораб потъна с 55 българи на борда - повечето възрастни хора, на които е било трудно да реагират. 40 наши сънародници бяха спасени. Тогава намиращият се наблизо кораб "Александрия" незабавно се притече на помощ.

През 2010 г. в центъра на Охрид беше открит паметник на загиналите българи.

Откриха паметник на загиналите на кораба „Илинден”

Откриха паметник на загиналите на кораба „Илинден”

В ;центъра на Охрид