Лидерът на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети - албанският партньор в управляващата в Република Северна Македония коалиция, изрази подкрепа за позицията на премиера Зоран Заев за отношенията с България, съобщи БНР. Изявлението му визира интервюто на Заев за БГНЕС, което предизвика бурни реакции в македонското общество.

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни
Обновена

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни

Български и македонски войски освобождават заедно територии през ВСВ

Ахмети посочи, че премиерът е рискувал политическата си кариера, за да отблокира пътя на страната към ЕС, предаде телевизия А1он. Той изрази надежда за конструктивност от страна на България и за помощ от Брюксел за по-бързо намиране на общо решение.

"Смятам, че господин Заев има добра воля да реши важен проблем във връзка с бъдещето на нашата страна, за започване на преговорите с ЕС. Той постави в риск политическата си кариера за доброто на страната и гражданите на Република Македония. Знаете, че ние се солидаризираме с нашите македонски съграждани и никога не сме спорили за нищо, независимо дали става дума за история, език или култура. Призовавам да не ни обземат емоциите, а да бъдем рационални, колкото може по-разумни за да решим този въпрос. Надявам се на подкрепа от българската страна, която каза, че е за интеграцията ни в ЕС и вярвам, че ще прояви готовност да превъзмогнем различията и да отворим пътя към членство в ЕС. Вярвам в европейските ценности на България и вярвам, че тези разлики ще бъдат превъзмогнати." - заяви Али Ахмети след церемонията по повод Деня на албанското знаме, който се отбелязва утре.

Каракачанов доволен, че Заев придобил смелост да говори за общата ни история
Обновена

Каракачанов доволен, че Заев придобил смелост да говори за общата ни история

Според него това е крачка напред

"Не искаме да бъдем заложници на тъмните страни на балканската история. Днешните предизвикателства не могат да се решават изключително ако сме с двата крака в миналото." - заявява от своя страна министърът на отбраната на Република Северна Македония Радмила Шекеринска, цитирана от ТВ А1он.

"Имаме история, с която сме горди, но трябва да се стараем да решаваме проблемите", казва Шекеринска.

"Антифашисткото ни минало ни постави на вярната страна на историята, но днешните предизвикателства не могат да се решават изключително ако сме с двата крака в миналото. Така направиха и европейските държави само няколко години след най-кървавата война в историята си." - коментира Шекеринска.

Захариева към Заев: Балкански сексизъм няма място в ЕС

Захариева към Заев: Балкански сексизъм няма място в ЕС

"Не може да си готов за преговори за ЕС, когато 30 години стимулираш политика на омраза към българския народ"