Зоран Заев много отдавна знае къде Северна Македония нарушава Договора за добросъседство с България. Тази позиция заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Екатерина Захариева по повод вчерашното интервю на македонския премиер пред местна телевизия.

Тя напомни, че двете страни имат междуправителствена комисия и миналата година страната ни е направила оценка и е дала препоръки. Захариева посъветва Заев да прочете протокола.

По нейни думи многократно България е сигнализирала за нарушение за Коридор 8, за административни пречки за българския бизнес, за това, че едностраннно Скопие прекрати работата на историческата комисия в нарушение на Договора. Захариева изтъкна и че са навярно хиляди случаите на език на омраза.

Балкански сексизъм няма място в ЕС, категорична бе тя и даде пример с изказвания от типа, че българските жени струват два чорапогащника. Вицепремиерът поясни, че не приема тези изказвания лично, а като обида към жените по принцип.

По нейни думи от страна на България никой не си е позволил в публичното пространство такъв език въпреки противоречията между двете страни. Именно това била една от основните причини страната ни да не може в момента да каже "да" на Скопие за ЕС.

Каракачанов: Мачът на Македония в ЕС свърши онзи ден

Каракачанов: Мачът на Македония в ЕС свърши онзи ден

Нямало как да вярваме на западната си съседка, когато тя лъже 30 години

Когато 30 години стимулираш държавна политика, основана на чиста омраза към българския народ, няма как да си готов за започване на преговори за ЕС, защото това противоречи на европейските ценности, заяви Захариева. Тя даде пример и с друг фрапантен случай, цитирайки предложение на македонски съветник от Министерството на отбраната за репатриране на гражданите на С. Македнония с българско самосъзнание в България.

Вицепремиерът обясни, че страната ни има интерес Македония да влезе в ЕС от географска гледна точка. Ние трябва да имаме демократични съседи, с добро икономическо развитие, с работещи институции, обясни тя и допълни, че затова винаги сме подкрепяли западната си съседка, но никога тази подкрепа не е била безусловна.

Захариева призна, че се опасява, че с блокирането на Скопие за ЕС може да се постигне обратен ефект, но подчерта, че антибългарската кампания от македонска страна никога не е спирана и позицията на България е била пресметнат риск. Никой не пречи на никоя държава кандидат да има добри отношение с Русия или Сърбия, но когато искат да влязат в ЕС, трябва да се придържат към европейските ценности, настоя тя.

Според нея не е добре за гражданите на С. Македония да бъдат възпитавани в омраза към съседите си.

Зоран Заев: Не знам къде нарушаваме Договора с България

Зоран Заев: Не знам къде нарушаваме Договора с България

Ако знаел, този въпрос щял да бъде отворен и решен

Захариева отново подчерта, че е нямало шанс страната ни да бъде притисната, тъй като Съюзът не работел така - там по нейни думи всяка държава е равноправна и разширяването се взима с консенсус.

Относно случая с починалите пациенти на пода на болница в Пловдив вицепремиерът заяви, че кадрите са "шокиращи и безобразни". Тя обясни, че ние сме държавата с най-много легла на брой от населението, но проблемът по нейни думи е с медицинския персонал.

Тя подчерта, че най-важното при мерките е спазването им и настоя гражданите да ограничат максимално личните си контакти.

Според нея има в момента достатъчно мерки и трябва да се разчита на самосъзнанието на хората, без обаче това да означава, че властите трябва да бягат от отговорност.

Подкрепяме Албания за ЕС, Македония - не

Подкрепяме Албания за ЕС, Македония - не

Ако на масата на ЕС има нерешени двустранни въпроси, това няма да направи съюза по-силен

Припомняме, на 17 ноември България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Следващият Съвет по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, ще бъде на 8 декември.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново, каза Георгиев.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска още днес да продължи преговорите със София. По същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае македонското малцинство.

Припомняме, последното заседание на българо-македонската комисия по историческите въпроси постигна напредък в изработването на обща позиция по темата за 24 май, писмеността и делото на светите братя Кирил и Методий. Това е единствената от общо 14 бележки, свързани с учебниците по история, по която има прогрес. Комисията се събра след като близо година бе прекъснала работата си заради вътрешнополитическата обстановка в Северна Македония и изборите там.

Захариева: Брюксел не може да ни извие ръцете за компромис със Северна Македония

Захариева: Брюксел не може да ни извие ръцете за компромис със Северна Македония

Българската дипломация не може да си позволи да води политика на очерняне на съседна държава

Срещите на комисията се базират на договора за добросъседство между София и Скопие, подписан на 1 август 2017 г. 2019 година.

След като имаше дълго отлагане от македонска страна на заседанията на тази комисия, имаше среща при президента Румен Радев, на която бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония за процеса й към присъединяване към ЕС. Преди това вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пръв предупреди, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи.