Започна проверка в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив след кадри с пациенти, чакащи около 40 минути за настаняване пред входа на едно от отделенията в болницата, съобщава БНР.

Пациентите са били оставени на стълбите и са починали от усложнения от коронавирус, бе съобщено първоначално.

Болницата уверява, че се събират обяснения от всички служители, имащи общо със случая и в комуникацията по прехвърлянето на пациентите от Клиниката по Инфекциозни болести към стационара на Отделението по Професионални заболявания, както и от отговорните административни ръководители.

Ръководството на болницата ще оповести в 9 часа данните от проверката, допълват, че всички материали ще бъдат предоставени и на прокуратурата.

Лоша логистика довела до инцидента с починалите пациенти в Пловдив
Обновена

Лоша логистика довела до инцидента с починалите пациенти в Пловдив

Проверката по случая продължава

Пред НоваТВ, съпругата на единият от починалите коментира, че не иска да съди болницата за пари, иска единствено справедливост, след информация, че е обмислян колективен иск от близкия на другия починал.

"На две места са фалшифицирали подписа му на документите от епикризата. Показах му ги, питах дали това му е подписът, той отрече", обясни съпругата на починалия Господинов от село Брестник.

Според нея, нищо не са направили, за да го спасят, кислородът му е свършил, "не го оставиха да почине на леглото си". "10 години съм плътно по болници, такова нещо не съм виждал". "Нямам претенции за пари - искам справедливост, искам виновните са си понесат отговорността", допълни съпругата.

Според близките на другия починал, Лалев, никой не ги е уведомил, че ще го местят от Инфекциозна болница в COVID отделението на УМБАЛ "Свети Георги" и ще заведат иск.

Болницата твърди, че търси виновните и ще бъдат уволнени при доказване на вина, прокуратурата се е самосезирала.

"Това, че се разкриват COVID отделения, не значи, че може да се лекуват COVID болни. Това е псевдомедицина", обясни пред НоваТВ адвокат Мария Петрова. По-важно е каква техническа обезпеченост ще има и ако търсим виновни, ще намерим на всеки етаж от здравната система. Трябва да бъде изготвен истински анализ кои болнични структури може да лекуват коронавирус болни.

Починаха пациенти с COVID-19, оставени на стълбите пред болница

Починаха пациенти с COVID-19, оставени на стълбите пред болница

От болницата обявиха, че по случая се събират обяснения от абсолютно всички