Незабавно беше назначена проверка по случая с двамата починали пациенти на стълбите пред COVID отделението в Клиниката по токсикология на УМБАЛ "Свети Георги". Това съобщи на извънреден брифинг изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Карен Джамбазов, цитиран от bTV.

Той посочи, че ще бъдат взети показания от всички замесени в случая.

Джамбазов обясни, че в понеделник са били превозени шестима пациенти, като трима са били хоспитализирани, а другите трима са били във втория курс на линейката, снабдена с кислород. Първият от последните трима е бил качен горе, защото е трябвало да се настани на третия етаж, докато останалите двама са останали да изчакат, защото са били в по-тежко състояние.

Проверяват болницата в Пловдив, където двама мъже починаха на стълбите
Обновена

Проверяват болницата в Пловдив, където двама мъже починаха на стълбите

Съпругата на единият от починалите не иска нищо друго освен справедливост

Шефът на болницата поясни, че по данни на шофьора на линейката пациентът на кислород е стоял почти през цялото време в спешния автомобил, с изключение на последните 20 минути, а не на снимки, на които е сниман.

По негови думи вътрешната проверка не е потвърдила твърденията на съпругата му, че кислородът в бутилката на пациента е свършил.

Джамбазов бе категоричен, че не е практика пациентите да чакат отпред. Той обясни, че е било уточнено, че тези пациенти ще бъдат преведени от Клиниката по инфекциозни болести. Знаело се е, че такива пациенти ще постъпят и е трябвало да се създаде организация. По негови думи проблемът е, че въпросното отделение работи от едва няколко дни и логистиката не е напълно изчистена. Джамбазов увери, че ако се докаже вина от страна на персонала, случаят ще се разследва от прокуратурата.

Той посочи, че леглата за пациенти с коронавирус в Инфекциозната клиника се били недостатъчни, поради което са разкрити още 35 легла в Клиниката по токсикология.

Общо 141 са в момента COVID леглата В УМБАЛ "Свети Георги".

Починаха пациенти с COVID-19, оставени на стълбите пред болница

Починаха пациенти с COVID-19, оставени на стълбите пред болница

От болницата обявиха, че по случая се събират обяснения от абсолютно всички

След инцидента по случая се самосезира и Районната прокуратура в Пловдив.

По случая е образувана преписка, като проверката по нея е възложена на отдел "Икономическа полиция" при ОД на МВР - Пловдив.

Наблюдаващият прокурор е дал указания за извършване на необходимите действия за пълно изясняване на фактите около инцидента.

Проверката трябва да приключи в срок до 15 дни.