Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че не знае къде неговата страна нарушава Договора за добросъседство с България. Това каза Заев пред македонската телевизия в късното вечерно предаване "Клик Плус" на ТВ21.

Пред македонската телевизия Заев каза, че ако знаел (къде страната му нарушава международното споразумение - б.р.), този въпрос би бил отворен и може да бъде решен.

"България не казва нищо и това е чудно. Ако знаехме, къде сме нарушили (Споразумението - б.р.), можем да го отворим. Мисля, че няма нарушение на договора, а България, ако мисли, че има - аз не знам къде е", каза Заев пред македонската медия.

Георг Георгиев няма какво да коментира за македонския език

Георг Георгиев няма какво да коментира за македонския език

На въпрос обаче какво е направила България, Георгиев заяви, че е забелязала антибългаризма

Припомняме, преди дни македонската академия на науките и изкуствата - МАНИ излезе със свое становище, че македонският език бил на няколко стотин години. Тази лъжа се толерира от македонските медии. Становището на БАН е, че официалният език на Република Северна Македония по своя произход и структурно-типологични характеристики е югозападна писмено-регионална норма на българския език".

През 2014 г. след като Сдружение "Македонски манифест" изпрати открито писмо до тогавашния български президент Росен Плевнелиев с искане за признаване на македонския език или македонската азбука и нация, бившият ни посланик в Македония Александър Йорданов заяви в интервю, че македонският език е просто един диалект на българския език. В Македония диалектното говорене е станало официална литературна норма в манастир "Прохор Пчински" по заповед на Комунистическата партия и то на Югославия, на Югославската комунистическа партия, каза Йорданов.

Вчера, 17 ноември, България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Следващият Съвет по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, ще бъде на 8 декември.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново, каза Георгиев.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска още днес да продължи преговорите със София. По същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае македонското малцинство.

Припомняме, последното заседание на българо-македонската комисия по историческите въпроси постигна напредък в изработването на обща позиция по темата за 24 май, писмеността и делото на светите братя Кирил и Методий. Това е единствената от общо 14 бележки, свързани с учебниците по история, по която има прогрес. Комисията се събра след като близо година бе прекъснала работата си заради вътрешнополитическата обстановка в Северна Македония и изборите там.

Срещите на комисията се базират на договора за добросъседство между София и Скопие, подписан на 1 август 2017 г. 2019 година.

След като имаше дълго отлагане от македонска страна на заседанията на тази комисия, имаше среща при президента Румен Радев, на която бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония за процеса й към присъединяване към ЕС. Преди това вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пръв предупреди, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи.