България няма как да направи компромис с неща не само от исторически, но и от ценностен характер. Има исторически факти, които не могат да бъдат променени.

В студиото на БТВ за македонския език зам.-външният министър Георг Георгиев бе категоричен: Т.нар. македонски език е възникнал на базата на българския. Няма какво да коментираме."

Зоран Заев: Не знам къде нарушаваме Договора с България

Зоран Заев: Не знам къде нарушаваме Договора с България

Ако знаел, този въпрос щял да бъде отворен и решен

"Има исторически факти, които не могат да бъдат променени - т. нар. македонски език е възникнал на базата на българския." А как е възникнал този език - "това вече е работа на учените", обясни Георг Георгиев по повод на твърденията на Македонската академия на науките и изкуствата, че езикът, който се използва в Р.С. Македония е "на няколкостотин години".

Припомняме, един от аргументите ни да не кажем "да" на Р.С. Македония е причината, че съседите ни не са изпълнили поставените условия, а едно от тях е, че София иска в преговорния процес да се използва терминът "конституционен език", а не "македонски език".

Подкрепяме Албания за ЕС, Македония - не

Подкрепяме Албания за ЕС, Македония - не

Ако на масата на ЕС има нерешени двустранни въпроси, това няма да направи съюза по-силен

Георгиев обясни, че в споразумението за асоцииране има клауза, че Северна Македония трябва да се придържа към Договора за добросъседство. На отказа на България да даде зелена светлина за започване на преговорите между Скопие и Брюксел, официално потвърдено и вчера, засега няма официална реакция от страна на Северна Македония, освен изказвания и публикации в медиите.

Георгиев обясни, че не става дума някой да бъде държан като заложник, а за ясно изпълнение на ангажименти. Зам.-министър твърди, че България винаги е имала последователна позиция, а въпросът за езиковата норма е бил поставен още преди 2 десетилетия. През цялото това време България не е давала знак, че ще направи компромиси, а в Р.Северна Македония в последно време нивото на антибългаризма се повишава.

Йотова пристеснена от претенциите на Северна Македония

Йотова пристеснена от претенциите на Северна Македония

По думите ѝ България трябва да остане твърда в позицията си и да не се прави компромис с историята ни

На въпрос обаче какво е направила България по този въпрос, Георг Георгиев отговори, че преди повече от година се е забелязало, че е спряла да действа комисията по историческите въпроси. Имало е провокации и в медиите в Северната Македония, съпътстващи с неприятни коментари и от политици. В западната ни съседка имало и "една партия", която е антиевропейска и говори срещу България с гръмки изказвания, тази партия поискала Каракачанов, Захариева и Андрей Ковачев да бъдат обявени за "персона нон грата". Георгиев обаче не посочи конкретни действия, които държавата ни е да предприела.

Иван Костов: Примитивният национализъм на ВМРО няма да реши казуса с Македония

Иван Костов: Примитивният национализъм на ВМРО няма да реши казуса с Македония

Незаитересовано безразличие, така определи Костов позицията на европейските държави по този проблем

Въпреки противоречията обаче България държи на евро-атлантическата интеграция на Северна Македония. "Договорът е основата и за европейската, и за атлантическата интеграция. Онова, което искаме да се случи, трябва да се случи", отбеляза той. Георгиев призна, че е имало европейски държави, които са искали да се намери решение с казуса с Р. Северна Македония и да направим компромис, но и отбеляза, че не става въпрос за натиск.

Георг Георгиев увери, че управляващите не бягат от темата за отношенията ни със Северна Македония по повод искането на БСП за изслушване в парламента по темата. "Когато има нужда от информация, винаги я комуникираме. Има достатъчно информация в медиите", каза зам.-министърът на външните работи.

Консенсус за подкрепа на С.Македония, но с условие измери "Галъп"

Консенсус за подкрепа на С.Македония, но с условие измери "Галъп"

Българското общество не е загубило, въпреки десетилетната разделеност, съпричастността си към Скопие

Следващият Съвет по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, ще бъде на 8 декември.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново, каза Георгиев.

Припомняме, вчера министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска още днес да продължи преговорите със София. По същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае македонското малцинство.

Заев не бил оптимист за започването на преговорите с ЕС

Заев не бил оптимист за започването на преговорите с ЕС

Той призова за мъдрост

Припомняме, последното заседание на българо-македонската комисия по историческите въпроси постигна напредък в изработването на обща позиция по темата за 24 май, писмеността и делото на светите братя Кирил и Методий. Това е единствената от общо 14 бележки, свързани с учебниците по история, по която има прогрес. Комисията се събра след като близо година бе прекъснала работата си заради вътрешнополитическата обстановка в Северна Македония и изборите там.

Срещите на комисията се базират на договора за добросъседство между София и Скопие, подписан на 1 август 2017 г. 2019 година завърши със срещата при президента Румен Радев, на която бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония за процеса й към присъединяване към ЕС. Преди това вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пръв предупреди, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. 

България и Македония пак не се разбраха за историята си

България и Македония пак не се разбраха за историята си

Седмата среща на Смесената комисия се оказала "най-безплодната"