В Българската академия на науките (БАН) следят с изострено внимание развитието на отношенията между София и Скопие. Това се казва в съобщение от ръководството на БАН.

От БАН припомнят, че верни на традициите се грижат за "изучаването на българските земи и природа, българския бит, език книжнина, българската история". От БАН смятат, че са ползотворни усилията на българското правителство за приобщаване на Република Северна Македония към ценностите на Европейския съюз и подкрепят позицията на нашите управляващи до Европейската комисия.

Войн Божинов: Възможно е новата администрация на САЩ да ни натисне за С. Македония

Войн Божинов: Възможно е новата администрация на САЩ да ни натисне за С. Македония

Как правителството да се запази националната ни идентичност срещу една идеология

Учените от БАН не приемат предложената към момента преговорна рамка за Р. С. Македония и проекта на декларация към нея.

В позицията се заявява, че нашите учени неотклонно ще отстояват с научни средства историческата истина за миналото на историко-географската област Македония, включително българската народностна и културна принадлежност на мнозинството от нейните жители.

Академията ще продължи с изследванията по темата "Македония" и популяризиране на резултатите, независимо от политическите влияния и стремежи на определени кръгове в Р. С. Македония за преиначаване на миналото, се казва в позицията.

Захариева недоумява сатанизирането на България от страна на Северна Македония

Захариева недоумява сатанизирането на България от страна на Северна Македония

Тя е категорична, че не може да се възпитава омраза към съседа

Припомняме, по-рано днес завърши срещата на върха на страните по Берлинския процес в София. На нея бяха подписани две декларации за Общ регионален пазар и за Зелен дневен ред. За пръв път тази среща имаше съвместно председателство на процеса - на България и на Република Северна Македония.

Срещата на върха е седмата от създаването на формата Берлински процес през 2014 година.

В петък, 6 ноември, България обяви, че не може да подкрепи преговорната рамка с Република Северна Македония за ЕС. На 17 ноември предстои заседание на Съветът "Общи въпроси", на който страната ни трябва да обяви дали налага вето.