Компромис за начало на междуправителствена конференция със Северна Македония предлагат от Германското председателство на ЕС, съобщи БНР, позовавайки се на дипломатически източници.

На Северна Македония трябва да се напомни, че добросъседските отношения са основен елемент от процеса на разширяване, като изрично се споменава и Договорът за добросъседство с България. Напомнянето е заложено в изявление от страна на ЕС, с което би трябвало да се открие междуправителствената конференция със западната ни съседка.

Бойко Ноев притеснен да не бъдем изненадани за Р С. Македония

Бойко Ноев притеснен да не бъдем изненадани за Р С. Македония

Няма как историческата комисия да реши политическите въпроси

"Днес ние припомняме значението за постигане на видими резултати и прилагането на добра воля на двустранните споразумения, в т.ч. на споразумението от Преспа с Гърция и Договора за добросъседски отношения с България", се казва в изявлението.

Изявлението няма правна стойност. За България остават въпросите около работата на смесената комисия за общата история, която наскоро възстанови работата си след прекъсване, но без резултат. За да започне междуправителствената конференция, с която да се даде старт на преговорите за Северна Македония, трябва да има преговорна рамка, която да е одобрена от всички страни-членки.

С. Македония не иска анекс към Договора с България

С. Македония не иска анекс към Договора с България

От Скопие щели да се обясняват

България няма да даде съгласието си за еврочленство на Северна Македония, ако няма правни гаранции, че западната ни съседка ще спазва залегналите в договора с България клаузи. В това изискване влиза и формулировката за езика.

Президентът Радев иска отлагане на преговорите за еврочленството на Македония

Президентът Радев иска отлагане на преговорите за еврочленството на Македония

Не може да ипотекираме нашата национална идентичност, категоричен Радев