Няма необходимост от нов договор или анекс към съществуващия Договор за добросъседство с България. Това обяви в отговор на въпрос относно искането на България за нов анекс към Договора за приятелство говорителят на правителството на Северна Македония Душко Арсовски, цитиран от агенциите МИА и БГНЕС.

Позицията на македонското правителството е, че Скопие има готовност да излезе с обяснение по този въпрос и би осъдил говора на омразата в двете държави. Арсовски призова заинтересованите страни да подкрепят този апел и заедно да предотвратят нова вълна на омраза във всяка посока, която би оказало влияние, включително на преговарящите и на историческата комисия. Според него, историческите спорове трябва да бъдат решени от експертите от двете страни, които участват в работата на комисията.

И на Щайнмайер Радев обясни позицията ни за С. Македония

И на Щайнмайер Радев обясни позицията ни за С. Македония

Президентът подчерта, че страната ни няма да допусне нерешени двустранни проблеми да подкопават единството на съюза

По отношение на въпроса за македонския език говорителят подчерта, че вече е ясно, че македонският език и идентичност са потвърдени от ООН факти и правителството (в Скопие - б.р.) смята, че по тази тема не може да съществуват дилеми, каза говорителят на  правителството в Скопие.

Договорът за приятелство с България от 2017 г. е добра основа и рамка за продължаване на разговорите с цел намиране на решение, заяви говорителят на правителството на Северна Македония Душко Арсовски.

По време на днешната пресконференция той пое ангажимент да информира журналистите за детайли от разговора на премиера Зоран Заев с германския канцлер Ангела Меркел.

Очаква се премиерът да изрази благодарност към Германия, която като председател на ЕС активно работи за организирането и провеждането на първата междуправителствена конференция със Северна Македония, която ще отбележи началото на преговорите за членство в ЕС.

"Това е сигнал за целия регион, че по този начин се запазва доверието в ЕС, което е в интерес на всички", подчерта Арсовски. Успоредно с това се осъществяват и двустранни контакти между министерствата на външните работи на България и на Македония, което води до укрепване на доверието и сближаване на позициите", каза Душко Арсовски.

Румен Радев покани македонския си колега Стево Пендаровски в България

Румен Радев покани македонския си колега Стево Пендаровски в България

Двамата разговаряха по телефона