Още в самото начало в Договора за добросъседство с Македония бяха заложени едни червени линии, които не могат да се преминават. Ако те са преминати, съответно България няма да има основание да смята, че този договор се спазва и съответно да подкрепи Република Северна Македония по нейния път към ЕС. Това заяви пред БНР бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

Не смятам, че България има вина за това, което се случва в момента в двустранните преговори, тъй като те се основават на Договора за добросъседство. Той беше много дълго дискутиран, обсъждан и приет от двете страни, а също така и ратифициран от българския парламент, коментира Керемедчиев.

Да разрушим балканската стена, но без компромиси, настоява ВМРО

Да разрушим балканската стена, но без компромиси, настоява ВМРО

Не може да се търгува с българския национален интерес

Повод за думите му са проговорите за еврочленство на Северна Македония и факта, че България все още не може да подкрепи преговорната рамка на Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз, което стана ясно вчера от изявление на българския външен министър Екатерина Захариева.

При сериозния евроскептицизъм от гледна точка на разширяване на ЕС, в това число и Франция, тук говорим за една имагинерна дата за пълноправно членство на Северна Македония в ЕС, смята бившият зам.-външен министър.

"Полагат се огромни усилия за промяна на статуквото на Балканите и лидер на тези усилия е Русия, която през своя троянски кон Сърбия се опитва да дестабилизират политическата ситуация в определени държави. Това сработи преди време в Черна гора, която беше на път да влезе в НАТО", каза Милен Керемедчиев.

И на Щайнмайер Радев обясни позицията ни за С. Македония

И на Щайнмайер Радев обясни позицията ни за С. Македония

Президентът подчерта, че страната ни няма да допусне нерешени двустранни проблеми да подкопават единството на съюза

Според него Германия, която сега председателства Съвета на ЕС, не се опитва да разреши казуса двустранно, колко оказва натиск повече върху България, отколкото върху Северна Македония.

"Би трябвало де юре да води преговорите с Балканските държави, защото не става въпрос само за Северна Македония, става въпрос и за Албания. Ангела Меркел може би иска нейната лебедова песен да бъде един голям удар от гледна точка на това да се разрешат сериозни европейски проблеми като бюджета на ЕС, фондът за Covid-19 и разширяването на ЕС", допълни Керемедчиев.