Държавният глава Румен Радев е за отлагане на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС, докато не се сключи ясно, обвързващо двустранно споразумение между България и Северна Македония, което ще изчисти всички двустранни въпроси.

Не може да ипотекираме нашата национална идентичност, отсече президентът Радев.

Президентът съобщи, че темата ще обсъди още днес и с германския си колега. Членството на РС Македония в ЕС е изключително важно за нашия регион и България винаги го е подкрепяла, но трябва да имаме ясни гаранции, че нашето единство като българска нация и културно наследство няма да бъдат никога поставени под въпрос от външни фактори, категоричен бе Румен Радев.

България поставя червената линия преди рамката на преговорите на Скопие с ЕС

България поставя червената линия преди рамката на преговорите на Скопие с ЕС

Захариева: Непризнаването на историческата истина тежи в настоящето

Предстоят да се вземат много важни решения.

Не можем да дадем европейска легитимизация на омразата към България, смята още Радев и подчерта, че ние не можем и не трябва да си позволяваме като отговорен член на ЕС, да вкарваме в Общността нови нерешени проблеми.

Членството на Северна Македония е много важно за региона и България винаги я е подкрепяла. Все пак държавният глава иска ясни гаранции, че единството ни като българска нация няма да се поставя под въпрос.

Красимир Каракачанов: Без анекс България да не се съгласява за еврочленство на Македония

Красимир Каракачанов: Без анекс България да не се съгласява за еврочленство на Македония

Македония не спазва двустранния договор

Не може като самоуващаваща се нация 3 години след подписването на нашия Договор за добросъседство да виждаме текстове в учебници, да виждаме в музеи и паметници, на сайтове на университети и научни звена обидни и недопустими формулировки по отношение на България, категоричен бе българският президент.

Това, което се опитват да спасяват някакви вяли декларации за име и език е само част от проблема, който е много по-дълбок и той е свързан с дълбоките устои на нашата национална идентичност и нашия суверенитет, коментира държавният глава.

Всяко ново споразумение или анекс към Договора трябва да има ясен правнообвързващ характер. Не можем да си позволим и да нарушаваме решения, и от гласувани с консенсус, от Народното събрание.

Скопие: Неприемливо е Гоце Делчев да бъде записан като българин

Скопие: Неприемливо е Гоце Делчев да бъде записан като българин

Според Драги Георгиев, съпредседател на смесената комисия...

Припомняме, миналата седмица "Политико" писа, че България ще признае македонския като един от официалните езици на страната и ще признае македонска идентичност. Малко преди това външният министър Екатерина Захариева заяви, че "както ние признаваме реалността, така и те трябва да признаят миналото".

След прекъсване от близо една година заседанията на междуведомствената комисия по историческите въпроси бяха възстановени този месец. Съществен успех не бе постигнат, но бе уговорено следващата среща да се проведе на 3-4 декември в София, а през 2021 година срещите да бъдат цели пет - на всеки два месеца. Това обаче със сигурност означава, че няма да може да се изпълни условието, дадено от Бойко Борисов, до 10 ноември, когато България и Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес ще ръководят Срещата на върха, да има компромисно решение, което да удовлетворява всички.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че страната му е готова да подпише декларация или анекс към Договора за добросъседство с България, а лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски посочи, че не вярва България да спре интеграцията на Северна Македония в ЕС

На заседанието на Европейския съвет от 18 октомври 2019 г. не се постигна съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. Процесът бе блокиран от Франция.

Преди това у нас на среща при държавния глава Румен Радев, посветена на двустранните отношения със Северна Македония, позицията на страната ни бе заявена, че България не дава безусловна подкрепа за Македония.