Двустранният договор между Република България и Република Северна Македония не се спазва от македонска страна. В резултат на това към този момент доверието на София към Скопие е изгубено, поради системно неизпълнение на поетите от македонска страна ангажименти.

Това гласи позицията на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов за последното развитие на разговорите между Република България и Република Северна Македония.

Каракачанов изтъква усилията на министъра на външните работи Екатерина Захариева и на председателстващата Европейския съюз Федерална република Германия за опита им да доближат позициите на българската и на македонската страна.

Президентът Радев иска отлагане на преговорите за еврочленството на Македония

Президентът Радев иска отлагане на преговорите за еврочленството на Македония

Не може да ипотекираме нашата национална идентичност, категоричен Радев

От октомври 2019 година има Рамкова позиция, утвърдена и от българския парламент, ясно дефинираща сроковете и условията, при които България ще подкрепи членство на Северна Македония в Европейския съюз, припомни Каракачанов.

Нито едно условие от Рамковата позиция не е спазено от македонска страна, особено условията за постигане на напредък в работата на двустранната историческа комисия, която практически бе едностранно блокирана от правителството в Скопие, изтъкна българският министър.

"Напълно неприемливо остава за мен Македония да получи подкрепа за започване на преговори за ЕС с намирането на какъвто и да е компромис с Декларацията от 1999 г., подписана между двете страни, или без ясно признание от страна на Скопие на българските корени на съвременния македонски език и история след 1944 г. Не смятам, че към момента България разполага с гаранции от македонска страна за изпълнението на Договора от август 2017 г. и не приемам, че такива гаранции могат да бъдат изявления на членове на македонското правителство, или само декларация от тяхна страна. Единствена гаранция би могъл да бъде писмен анекс към Договора от 2017 г., отразяващ българската Рамкова позиция и декларацията на българския парламент от октомври 2019 г.", категоричен е Каракачанов.

Без такъв анекс България не може да подкрепи европейското членство на Македония при никакви условия и при никакъв външен натиск, ако за целта българската страна ще трябва да жертва своите национални интереси, допускайки в ЕС една антибългарска държавна идеология, наследена от времето на комунистическа Югославия и - за съжаление - съхранявана с всички усилия от сегашното правителство в Скопие.

България поставя червената линия преди рамката на преговорите на Скопие с ЕС

България поставя червената линия преди рамката на преговорите на Скопие с ЕС

Захариева: Непризнаването на историческата истина тежи в настоящето

Припомняме, миналата седмица "Политико" писа, че България ще признае македонския като един от официалните езици на страната и ще признае македонска идентичност. Малко преди това външният министър Екатерина Захариева заяви, че "както ние признаваме реалността, така и те трябва да признаят миналото".

След прекъсване от близо една година заседанията на междуведомствената комисия по историческите въпроси бяха възстановени този месец. Съществен успех не бе постигнат, но бе уговорено следващата среща да се проведе на 3-4 декември в София, а през 2021 година срещите да бъдат цели пет - на всеки два месеца. Това обаче със сигурност означава, че няма да може да се изпълни условието, дадено от Бойко Борисов, до 10 ноември, когато България и Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес ще ръководят Срещата на върха, да има компромисно решение, което да удовлетворява всички.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че страната му е готова да подпише декларация или анекс към Договора за добросъседство с България, а лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски посочи, че не вярва България да спре интеграцията на Северна Македония в ЕС

На заседанието на Европейския съвет от 18 октомври 2019 г. не се постигна съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. Процесът бе блокиран от Франция.

Преди това у нас на среща при държавния глава Румен Радев, посветена на двустранните отношения със Северна Македония, позицията на страната ни бе заявена, че България не дава безусловна подкрепа за Македония.