Република Северна Македония няма как да постигнат успех, ако остават на вътрешна договорка в комисията. Няма я следващата стъпка, което е по-важен въпрос за България. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева на брифинг, посветен на преходната рамка на Северна Македония за присъединяването й в ЕС.

До момента не сме в състояние да одобрим или кажем за преходната рамка, но работим активно с Германското председателство и с Република Северна Македония за отразяване на изискванията на България в преговорната рамка. Исканията на България са, че няма да се подкрепят малцинствени претенции чрез нейните институции пред други международни организации.

"Позицията на българското правителство е, че ние сме доброжелателни, но не можем да правим компромиси, които да доведат до антибългарска кампания. Не можем да приемем в ЕС и трудно за целия ЕС ще бъде да имаме отворени въпроси", подчерта вицепремиерът.

Атентаторът от Виена - австриец, с албански корени от Северна Македония
Обновена

Атентаторът от Виена - австриец, с албански корени от Северна Македония

Жертвите се увеличиха с още една

Имаме все още шанс да постигнем съгласие по преговорната рамка и времето за възможности не са чак толкова много, изтъкна Захариева, според която ще бъде от вреда за Скопие да изпусне възможността.

"Имаме пробив, но все още не сме там, за да кажем "да", отсече вицепремиерът и предупреди, че няма много време.

Мобилизирали сме целият си ресурс, за да намерим необходимите механизми, но България винаги дава подкрепа и тя не е безусловна, категорична бе Захариева.

Иван Илчев: Историята и комисията са само точка от 40 в договора със Северна Македония

Иван Илчев: Историята и комисията са само точка от 40 в договора със Северна Македония

България трябва да се откаже от мисълта, че те са наши братя

Непризнаването на историческата истина има сериозна тежест в реалността. Това е една от най-важните червени линии за България по отношение на изпълнение на договора.

Ние не може да си затворим очите и да се правим, че не виждаме, че има проблеми в спазването на договора, категорична бе Захариева. Тя увери, че се полагат усилия да има поне преговорна рамка за присъединяването на Северна Македония в ЕС.

От всекидневните разговори, които водим е по-добре да се работи повече, отколкото да се говори. Посланията към нашите колеги от ЕС и нашите съседи не са се променили от 2017 г. и изобщо от много години, обясни Захариева.

Ясно е записано, че трябва да се спазват добросъседските отношения и договора с България, настоя Захариева, която наблюдава крайно и системно неспазване на договора от 2017 г. Не става въпрос само за историческата комисия, а още за нежеланието на Република Северна Македония да се придържа към форумалата за езика в договора, посочи вицепремиерът.

Захариева отбеляза, че ако Северна Македония търси начин да заобиколи един договор, може да го направи. Ако търсим вариант или начин да обясним, че някоя разпоредба няма да я прилагаме, ще го направим. Нека да търсим начин как да изпълняваме договора и как да го изпълняваме, а не как да го заобикаляме, посочи външният министър.

"Не търсете начин да заобикаляте договора", настоя Захариева. Имаме желание да помогнем, но няма как да направим компромиси, с които да продължи антибългарската кампания, допълни Екатерина Захариева.

Захариева не вижда нищо сложно в това Северна Македония да признае миналото

Захариева не вижда нищо сложно в това Северна Македония да признае миналото

По думите ѝ претенциите им за македонско малцинство у нас са неприемливи

Припомняме, миналата седмица "Политико" писа, че България ще признае македонския като един от официалните езици на страната и ще признае македонска идентичност. Малко преди това външният министър Екатерина Захариева заяви, че "както ние признаваме реалността, така и те трябва да признаят миналото".

След прекъсване от близо една година заседанията на междуведомствената комисия по историческите въпроси бяха възстановени този месец. Съществен успех не бе постигнат, но бе уговорено следващата среща да се проведе на 3-4 декември в София, а през 2021 година срещите да бъдат цели пет - на всеки два месеца. Това обаче със сигурност означава, че няма да може да се изпълни условието, дадено от Бойко Борисов, до 10 ноември, когато България и Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес ще ръководят Срещата на върха, да има компромисно решение, което да удовлетворява всички.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че страната му е готова да подпише декларация или анекс към Договора за добросъседство с България, а лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски посочи, че не вярва България да спре интеграцията на Северна Македония в ЕС

На заседанието на Европейския съвет от 18 октомври 2019 г. не се постигна съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. Процесът бе блокиран от Франция.

Преди това у нас на среща при държавния глава Румен Радев, посветена на двустранните отношения със Северна Македония, позицията на страната ни бе заявена, че България не дава безусловна подкрепа за Македония.