Убитият извършител на атаките във Виена в понеделник е 20-годишен, роден и израснал в австрийската столица. Той е известен на австрийското разузнаване, защото е един от 90 австрийски ислямисти, които са пътували до Сирия. Това написа редакторът на вестник Falter Флориан Кленк в "Туитър", предаде "Ройтерс".

От Външно препоръчват сънародниците ни във Виена да не излизат от домовете си

От Външно препоръчват сънародниците ни във Виена да не излизат от домовете си

Причината - терористичния акт вчера

Куртин С. е с "албански корени", но родителите му са от Северна Македония, добави Кленк, но не разкри подробности за източника на информация.

Според редактора полицията е мислела, че той не е способен да планира атака във Виена.

Нападателят бе застрелян от полицията.

Няколко души са задържани за нападението във Виена

Няколко души са задържани за нападението във Виена

седем полицаи са били принудени да използват оръжията си

Вътрешният министър Карл Нехамер потвърди, че нападателят е 20-годишен с корени от Северна Македония. Той е гражданин на Македония и Австрия. Има досие за тероризъм.

Министърът добави, че извършителят е бил въоръжен с автомат, пистолет и голям нож. Носел е фалшива жилетка с експлозиви.

По думите на министъра 20-годишният е осъден за опит да пътува до Сирия. Той е бил поддръжник на "Ислямска държава" и е осъден по обвинения в тероризъм през април 2019 г.

Нехамер добави, че са претърсени 15 жилища във Виена и Санкт Пьолтен, на около час път от австрийската столица. Няколко души са арестувани.

Австрийски медии съобщават, че нападателят е Куджтим Ф. Той е арестуван при опит да пресече турско-сирийската граница, за да се присъедини към "Ислямска държава". Осъден е на 22 месеца затвор през април 2019 г. Освободен е от затвора през декември 2019 г. заради правила, които позволяват предсрочно освобождаване на млади хора, осъдени на затвор.

Според вътрешния министър атентаторът е публикувал снимка на профила си в "Инстаграм" преди атаката с две оръжия, които изглежда е използвал при нападението.

Австрийската полиция продължава да издирва за други потенциални участници в атаката. Най-малко 1000 полицаи участват в издирването.

Властите потвърдиха, че трима цивилни, двама мъже и жена, са убити при терора, а най-малко 15 души са пострадали, включително и полицай. По-късно ORF съобщи, че още една жена е починала, с която жертвите стават четири.

Седем от пострадалите са с опасност за живота.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел изрази шока си от нападенията и обяви, че Германия е солидарна със съседна Австрия в борбата с "ислямския тероризъм".

България осъди варварските нападения във Виена

България осъди варварските нападения във Виена

Подобни злодеяния предизвикват само гняв и отвращение сред българските граждани

"Борбата срещу ислямския тероризъм е нашата обща борба", отбеляза тя.

Руският лидер Владимир Путин осъди атаките във Виена и предложи Москва да засили сътрудничеството в борбата с тероризма с Австрия.

В съболезнователна телеграма до австрийския канцлер Себастиан Курц, Путин нарече атаката "жестоко и цинично престъпление".

Какво е известно до момента за терора във Виена?

Какво е известно до момента за терора във Виена?

Полицията съобщи, че трима души са загинали