"Гардиън" представя фактите около атентата в австрийската столица Виена.

Полицията съобщи, че трима души са загинали (двама мъже и една жена) при нападения във Виена в понеделник вечерта. Не е ясно дали нападателят е сред посочените от властите. По-рано бе съобщено, че трима цивилни са загинали.

Австрийският вътрешен министър Карл Нахамер описа нападателя като "ислямски терорист". Той вярва, че има повече от един нападател. Разследването продължава.

Строги мерки в Австрия след атентата във Виена

Строги мерки в Австрия след атентата във Виена

Учениците са освободени от училище

По-рано властите съобщиха, че най-малко един нападател е избягал около 01,00 часа местно време. Нахамер предупреди, че нападателите са били тежко въоръжени и опасни. Той призова хората да останат по домовете си. Няколко спецзвена издирват предполагаеми терористи.

15 души са ранени и са откарани в болница след атаката, започнала малко след 20,00 часа в понеделник. Единият от пострадалите се смята, че е полицай. Седем от пострадалите са в тежко състояние, съобщи кметът на Виена Михаел Лудвиг.

Европа осъди атентата във Виена

Европа осъди атентата във Виена

Подкрепа от ЕС, Франция и Великобритания

Атаката започнала с безразборна стрелба. Нападателят е убит от полицията пред църквата "Свети Рупрехт". Извършителят е бил тежко въоръжен, включително е имал и колан с експлозиви, който впоследствие се оказал фалшив. Също е носел чанта с муниции.

Силовият министър обяви, че нападателят е бил поддръжник на "Ислямска държава".

Все още не е ясен точният брой на нападателите. Атаките са станали на шест места в центъра на Виена.

Няколко души са задържани. 

Курц: Професионалисти окървавиха Виена

Курц: Професионалисти окървавиха Виена

Полицията на лов за терористи

Австрийският канцлер Себастиан Курц съобщи, че става въпрос за терористична атака, която "много професионално" е била планирана. Курц поиска армията по улиците на Виена.

Полицията претърси жилището на нападателя. Властите призоваха да не се споделят видеоклипове и снимки в социалните мрежи. Полицията е получила повече от 20 000 видеоклипа.

Първоначално бе съобщено, че една синагога е била мишената, но от еврейската общност във Виена съобщиха, че синагогата е била затворена. Властите не могат да установят все още дали нападателят е бил антисемит.

Медии: Терористи атакуваха шест обекта във Виена

Медии: Терористи атакуваха шест обекта във Виена

Шок в австрийската столица

Атаката е извършена ден преди да влязат в сила нови мерки в борбата с коронавируса.

Училищата във Виена ще останат затворени във вторник.

ЕС и други лидери изразиха солидарност с австрийския народ.

Кървава атака срещу синагога във Виена
Обновена

Кървава атака срещу синагога във Виена

Полицията е отцепила района