В Скопие някой си въобразява, че България от братски чувства и солидарност ще направи отстъпки. Разчитат и че някой отвън ще натисне България. Това обаче няма да стане, категоричен бе военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в студиото на БТВ.

Как точно си представяте, че парламентът би гласувал нещо такова и едно отстъпване от позицията на България да мине през който и да е парламент. Ще видим след седмица какво ще стане, закани се Каракачанов и предупреди: "Изборът дали ще бъдат част от ЕС е техен. Няма как с коминтерновско удряне по масата да станат членове на Европейския съюз."

Лидерът на ВМРО увери отново, че Договорът за добросъседство със Северна Македония е достатъчно добър, но ако се спазва. Една година след подписването му той вече не се спазва. Договорът е първа стъпка за приемане в НАТО. Спазването му е втората стъпка за приемане в ЕС, обясни лидерът на ВМРО.

Захариева пред "Ройтерс": Северна Македония трябва да признае българските си корени

Захариева пред "Ройтерс": Северна Македония трябва да признае българските си корени

Ако това не се случи, може да се наложи вето за преговорите за ЕС

По думите на Каракачанов няма дипломатически натиск от Германия, а в САЩ той обяснил генезиса на балканските проблеми позовавайки се на американски източници.

Приятелството си е приятелство, братството си е братство, но договорите и добрият тон трябва да се спазват. "Ние не искаме да ходим на Капалъ чарши да спорим чий е Гоце Делчев", посочи Каракачанов и настоя, че България и българския народ трябва да се защитават националния интерес.

Скопие "скочи" на България, опитвала да търгува ЕС за националната идентичност

Скопие "скочи" на България, опитвала да търгува ЕС за националната идентичност

София поиска македонците да признаят българските си корени

Лидерът на ВМРО обясни, че ние не караме Скопие и македонците да се отказват от националната си идентичност, но "да бъдат така добри" да си я създават според фактите и от когато е създадена с огън и меч след 1944 г. До 44-та година историята е обща история, на един народ. Съвместна история имаме с Османската империя, с Византия, с арменския народ, но не и с македонците.

Едно "клякане" на Скопие сега, би означавало бъдещи проблеми, според Каракачанов, включително и такива като претенции да се учи измисления македонски език в Кюстендилско след време.

Сделка в ЕС - България признава македонския език и македонска идентичност?

Сделка в ЕС - България признава македонския език и македонска идентичност?

В замяна Северна Македония признава историческата истина на София - език и идентичност са с български корени

Припомняме, миналата седмица "Политико" писа, че България ще признае македонския като един от официалните езици на страната и ще признае македонска идентичност. Малко преди това външният министър Екатерина Захариева заяви, че "както ние признаваме реалността, така и те трябва да признаят миналото".

Иван Илчев: Историята и комисията са само точка от 40 в договора със Северна Македония

Иван Илчев: Историята и комисията са само точка от 40 в договора със Северна Македония

България трябва да се откаже от мисълта, че те са наши братя

След прекъсване от близо една година заседанията на междуведомствената комисия по историческите въпроси бяха възстановени този месец. Съществен успех не бе постигнат, но бе уговорено следващата среща да се проведе на 3-4 декември в София, а през 2021 година срещите да бъдат цели пет - на всеки два месеца. Това обаче със сигурност означава, че няма да може да се изпълни условието, дадено от Бойко Борисов, до 10 ноември, когато България и Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес ще ръководят Срещата на върха, да има компромисно решение, което да удовлетворява всички.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че страната му е готова да подпише декларация или анекс към Договора за добросъседство с България, а лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски посочи, че не вярва България да спре интеграцията на Северна Македония в ЕС

На заседанието на Европейския съвет от 18 октомври 2019 г. не се постигна съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. Процесът бе блокиран от Франция.

Преди това у нас на среща при държавния глава Румен Радев, посветена на двустранните отношения със Северна Македония, позицията на страната ни бе заявена, че България не дава безусловна подкрепа за Македония.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът