Съветът на посланиците в Скопие смята, че македонският народ и нация не могат да бъдат обект на договаряне от никого страна, предаде МКД.

Заев: Готови сме да подпишем анекс към договора с България

Заев: Готови сме да подпишем анекс към договора с България

Няма нужда от нов договор, сегашният е отличен...

Затова осъждат българските заплахи за блокиране по пътя на евроинтеграцията на страната като опити за изнудване и търговия.

Посланическият съвет подкрепя изразените вече позиции от президента Стево Пендаровски и премиера Зоран Заев, че при такива условия и такива искания няма отстъпки и компромиси.

Припомняме, че България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към членство в Европейския съюз и заяви, че трябва да признае, че както нейната национална идентичност, така и езикът имат български корени. Това стана ясно от интервю на външния ни министър Екатерина Захариева пред "Ройтерс".

Захариева пред "Ройтерс": Северна Македония трябва да признае българските си корени

Захариева пред "Ройтерс": Северна Македония трябва да признае българските си корени

Ако това не се случи, може да се наложи вето за преговорите за ЕС

Това поставя още едно предизвикателство за Македония, която се съгласи да добави "Северна" към името си, за да разреши десетилетия наред конфликт с Гърция и да разчисти пътя си за влизане както в ЕС, така и в НАТО. Преименуваната Северна Македония се присъедини към НАТО по-рано тази година.

България губи търпение по отношение на нежеланието на Северна Македония да приложи договора за добросъседство, който двете страни подписаха през 2017 г.

София смята, че идеята за македонска нация и език са създадени в бивша Югославия в края на 40-те години и че преди 20-те години повечето хора в региона са се смятали за българи.

Двете страни проведоха разговори през последните две седмици, за да се опитат да разрешат разногласията си преди срещата на ЕС на 10 ноември по въпроса, но с малък успех.

Пендаровски и Заев: Македонската идентичност не подлежи на преговори

Пендаровски и Заев: Македонската идентичност не подлежи на преговори

Във връзка с продължаващите трудности в преговорите с България

В четвъртък министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев заяви, че се надява двете страни да намерят решение, но каза, че самоличността и езикът на страната не са за обсъждане.