България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към членство в Европейския съюз и заяви, че трябва да признае, че както нейната национална идентичност, така и езикът имат български корени. Това стана ясно от интервю на външния ни министър Екатерина Захариева пред "Ройтерс". 

Тя подчерта, че България, която фокусира първия си период като ротационно председателство на ЕС през 2018 г. върху бързото присъединяване на страните от Западните Балкани към 27-членния блок, може да наложи вето върху официалното започване на преговори за присъединяване със Северна Македония следващия месец, освен ако двете страни не разрешат проблема.

Това поставя още едно предизвикателство за Македония, която се съгласи да добави "Северна" към името си, за да разреши десетилетия наред конфликт с Гърция и да разчисти пътя си за влизане както в ЕС, така и в НАТО. Преименуваната Северна Македония се присъедини към НАТО по-рано тази година.

България губи търпение по отношение на нежеланието на Северна Македония да приложи договора за добросъседство, който двете страни подписаха през 2017 г.

Като изход, той предлага да подкрепи официалния старт на преговорите за присъединяване, ако Скопие признае, че неговата идентичност и език имат български корени, като по този начин се прекратяват всякакви твърдения, че в България има ясно изразено "македонско" малцинство.

"Притесненията ни идват от безкрайните претенции за македонско малцинство в България. Признаването на българските корени ще сложи край на това ", заявява Захариева пред "Ройтерс".

Захариева не вижда нищо сложно в това Северна Македония да признае миналото

Захариева не вижда нищо сложно в това Северна Македония да признае миналото

По думите ѝ претенциите им за македонско малцинство у нас са неприемливи

Ако Северна Македония се съгласи, Захариева заяви, че София е готова да признае македонския като един от официалните езици на съседката си и да признае македонска идентичност.

"Ние не оспорваме правото им на самоопределение, нито правото им да наричат ​​своя език това, което им харесва. Готови сме да потвърдим настоящите реалности, но те трябва да признаят историческата истина ", изтъкна още външният ни министър.

София смята, че идеята за македонска нация и език са създадени в бивша Югославия в края на 40-те години и че преди 20-те години повечето хора в региона са се смятали за българи.

Двете страни проведоха разговори през последните две седмици, за да се опитат да разрешат разногласията си преди срещата на ЕС на 10 ноември по въпроса, но с малък успех.

В четвъртък министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев заяви, че се надява двете страни да намерят решение, но каза, че самоличността и езикът на страната не са за обсъждане.