Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че страната му е готова да подпише декларация или анекс към Договора за добросъседство с България, предаде БНР. Изявлението беше направено след 25-ия конгрес на Социадемократическия съюз на Македония.

По думите на Заев, няма нужда от нов договор между двете ни страни, тъй като сегашният е отличен. Той коментира и детайлите, които би могъл да съдържа подобен документ.

Гоце Делчев не може да ни раздели с България, убеден Заев

Гоце Делчев не може да ни раздели с България, убеден Заев

По думите му можем да преодолеем спорните въпроси от миналото

"И няма проблем за изява - устна, писмена, декларация или лично, както впрочем и международната дипломация приема, че Република Северна Македония - дългото име на държавата, и Северна Македония - краткото уставно име на държавата, се отнасят за територията на нашата земя - Република Северна Македония и никъде другаде. И че нямаме териториални претенции спрямо някой от съседите който и да било на света и същевременно се съгласяваме, че вмешателството във вътрешните работи на съседните страни, включително и на България, винаги е принцип." - поясни Заев.

Македонски депутат: Заев и Борисов може да се разберат за Гоце Делчев

Македонски депутат: Заев и Борисов може да се разберат за Гоце Делчев

Македонец в регионалния смисъл на думата, българин в етническия...

Той допълни, че е готов да потвърди и готовност за изграждане на европейския Коридор №8, и за засилване на икономическото сътрудничество.

България предупреди, че ще наложи вето върху официалното започване на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония, освен ако притесненията й относно езика и историята не бъдат взети предвид. Това се случи за пореден път, след като подновените заседания на българо-македонскията комисия по историческите въпроси отново не постигнаха значителен напредък по спорните въпроси. Заседанията бяха замразени за близо година заради вътрешнополитическото напрежение в съседната ни страна във връзка с провежданите избори.

Срещите на комисията се базират на договора за добросъседство между София и Скопие беше подписан на 1 август 2017 г. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отвори пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.

Мицковски: Не вярвам, че България ще спре интеграцията на Северна Македония в ЕС

Мицковски: Не вярвам, че България ще спре интеграцията на Северна Македония в ЕС

Да се разговаря сериозно по тези проблеми, настояват от ВМРО-ДПМНЕ