Премиерът на Северна Македония Зоран Заев и българският министър-председател Бойко Борисов може да се споразумеят по спора за Гоце Делчев. Това твърди депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и бивш министър на външните работи на Северна Македония Антонио Милошоски, предаде БНР.

Депутатът обяви във Фейсбук, че е разбрал от дипломатическите среди какви са предложенията за взаимно приемлива формулировка.

Македонският външен министър предлага магистралата София-Скопие да се казва Гоце Делчев

Македонският външен министър предлага магистралата София-Скопие да се казва Гоце Делчев

Според него това бил най-добрият начин да се отдаде на революционера

Позовавайки се на източници от външното министерство в Скопие, Милошоски пише, че по предложение на София на 11 ноември в София Заев и Борисов може да се разберат, че Гоце Делчев е македонец в регионалния смисъл на думата, а в народно-етнически смисъл е българин, роден в географската област Македония.

"Такова предложение не съществува, камо ли да е предмет на обсъждане", заявяват от правителството на Зоран Заев пред МИА. Оттам наричат твърденията на Милошоски спекулация, която вреди на процеса, начело на който е историческата комисия.

Гоце Делчев не може да ни раздели с България, убеден Заев

Гоце Делчев не може да ни раздели с България, убеден Заев

По думите му можем да преодолеем спорните въпроси от миналото

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски повдигна въпроса за позицията на България по повод официалния език на страната му в реч в Деня на отворените врати на Института за македонски език "Кръсте Мисирков".

"Научните доводи и истината са на наша страна", каза президентът на Северна Македония на събитие, посветено на 75-годишнината от обявяването на македонския език. Той посочи, че толкова години по-късно е факт отричането на македонския език не само от чужди историци и езиковеди, но и в самата Северна Македония.

"Все още сме принудени да доказваме факта, че македонският език съществува", заяви Пендаровски.

Скопие: Неприемливо е Гоце Делчев да бъде записан като българин

Скопие: Неприемливо е Гоце Делчев да бъде записан като българин

Според Драги Георгиев, съпредседател на смесената комисия...