Искането на България Гоце Делчев да бъде записан като българин остава неприемливо за македонската страна - това заяви Драги Георгиев, съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по историческите върпроси, предаде БНР.

Дни преди следващото заседание на Комисията, което трябва да се състои на 15 и 16 октомври в Скопие, след пауза от почти една година, Георгиев заяви, че диалогът по спорния въпрос за Гоце Делчев ще продължи.

"В този диалог обаче винаги трябва да се търси решение, което да е приемливо и за двете страни. Приемливо решение означава такова решение, в което да няма победител, тоест и двете страни да са доволни от решението. Приемането на едностранно решение за Гоце Делчев - дали той да бъде българин или македонец, не е решение в този спор." - коментира Георгиев в интервю за ТВ "Телма".

Той заяви още, че нациите не се създават с декрет, не може да ги създаде едно лице или един орган и "твърдението, че македонската нация е създадена с декрет през 1944 г., няма абсолютно никакво научно основание". Според него създаването на съвременната македонска нация започва през втората половина на 19-ти век и преминава през всички фази, през които преминават и други балкански нации.

Гоце Делчев не може да ни раздели с България, убеден Заев

Гоце Делчев не може да ни раздели с България, убеден Заев

По думите му можем да преодолеем спорните въпроси от миналото

Република Северна Македония и България ще постигнат по добросъседски съгласие за личността на Гоце Делчев, но това не е работа на политиката, а на съвместната историческа комисия - такава теза застъпи премиерът на съседната ни държава Зоран Заев в интервю за телевизионния "Канал 5".

Захариева очаква българо-македонската комисия да заработи отново

Захариева очаква българо-македонската комисия да заработи отново

Това изрази външният ни министър пред новия външен министър на Северан Македония

Той отбеляза, че договорът за приятелство и добросъседство е двупосочна улица, ангажименти по него са поели и двете страни. Крачката напред от Скопие била приемането на това, че историята ни е обща, а българската крачка, според Заев, е била, че договорът е подписан на двата езика.

"Въпросът за националната идентичност не бива да се поставя под съмнение от нито една европейска държава и правителство", отбеляза Заев. На въпрос защо правителството му не реагирало след появяването в медиите в Скопие на меморандума с условията на България за начало на преговорите за присъединяване към Европейския съюз, той посочи, че Република Северна Македония постига стратегическите си цели с мъдра и умна политика на търпение.

Припомняме, съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.