По време на срещата на посланиците на ЕС в сряда трудният въпрос за историческата истина - или истини - в Западните Балкани отново се появи ... този път под формата на български компромис, който би позволил започването на официални преговори със Северна Македония, коментира старши дипломат пред "Политико".

България ще признае македонския като един от официалните езици на страната и ще признае македонска идентичност.

В замяна Северна Македония ще трябва да признае историческата истина, както е определена от София, и да признае, че има български основи, върху които е създадена всякаква македонска идентичност и официалният език

Ако това всъщност представлява компромис, това означава, че повечето български искания са приети. Остава горещият въпрос дали Северна Македония е готова да приеме историческата истина, представена от София, след доста негативните реакции, регистрирани от нейните граждани по въпроса.

Захариева не вижда нищо сложно в това Северна Македония да признае миналото

Захариева не вижда нищо сложно в това Северна Македония да признае миналото

По думите ѝ претенциите им за македонско малцинство у нас са неприемливи

Припомняме, че вчера външният министър Екатерина Захариева заяви, че "както ние признаваме реалността, така и те трябва да признаят миналото". Захариева опроверга публикации в съседната ни страна да сме искали промяна на конституцията, нито пък да сме оспорвали правото за самоопределяне и правото на всеки един гражданин, включително и на гражданите на Република Северна Македония, нито правото да наричат езика както искат".

По думите й не е за цел България да спира евроинтеграцията на Северна Македония, но към момента България не е в състояние да одобри преговорната рамка във вида, в който се представя.

България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония
Обновена

България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония

Да спрат да си играят с историята и с миналото, посъветва Борисов

Припомняме, на заседанието на Европейския съвет от 18 октомври 2019 г. не се постигна съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз.

Още преди това преговорите между българските и македонските истори в общата комисия започнаха да буксуват, като препъникамък се превърна фигурата на Гоце Делчев. Срещата на 13 септември 2019 г., беше определена като "най-безплодната"

Проф. Топалов за преговорите с Македония: Все едно си изправен срещу стена

Проф. Топалов за преговорите с Македония: Все едно си изправен срещу стена

Съвместната историческа комисия буксувала заради въпроса с Гоце Делчев

След прекъсване от близо една година заседанията на междуведомствената комисия бяха възстановени този месец. Съществен успех не бе постигнат, но бе уговорено следващата среща да се проведе на 3-4 декември в София, а през 2021 година срещите да бъдат цели пет - на всеки два месеца. Това обаче със сигурност означава, че няма да може да се изпълни условието, дадено от Бойко Борисов, до 10 ноември, когато България и Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес ще ръководят Срещата на върха, да има компромисно решение, което да удовлетворява всички.

През това време новият стар премиера на Северна Македония Зоран Заев заяви, че страната му е готова да подпише декларация или анекс към Договора за добросъседство с България, а лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски посочи, че не вярва България да спре интеграцията на Северна Македония в ЕС.