Гоце Делчев е един от най-известните македонски герои. Това написа във "Фейсбук" премиерът на Северна Македония Зоран Заев.

Днес се навършват 148 г. от рождението на Гоце Делчев.

Християн Мицкоски: Нямам дилема за нашия македонец Гоце Делчев

Християн Мицкоски: Нямам дилема за нашия македонец Гоце Делчев

Разговорът му с Борисов бил по инициатива на българския премиер

"Днес, на 4 февруари, на рождения ден на Гоце Делчев, ние почитаме и възхваляме един от най-значимите герои на македонската държавност", написа Заев в социалната мрежа.

"Със своята всеотдайна борба и революционна дейност, Делчев въплъщава идеалите за свобода и социална справедливост, които днес са дълбоко вкоренени в нашата държавна традиция. Неговата визия днес се превръща в мост, който ни свързва с други народи в общи усилия за обединена Европа", продължава македонският политик.

Проф. Топалов за преговорите с Македония: Все едно си изправен срещу стена

Проф. Топалов за преговорите с Македония: Все едно си изправен срещу стена

Съвместната историческа комисия буксувала заради въпроса с Гоце Делчев

"Убеден съм, че Делчев и революционерите от този период се гордеят с нашето постижение, когато направихме страната си член на НАТО и когато сме на стъпка от поканата за започване на преговори с ЕС", отбеляза Заев.

"В името на разбирателството и сътрудничеството между народите, Гоце Делчев ни свързва и в негова чест днес се прекланяме пред величието му в църквата "Свети Спас", заключи Зоран Заев.

В края на миналата година премиерът Бойко Борисов посъветва македонците да забравят антибългарската реторика

На 30 септември 2019 г. на среща при президента Румен Радев бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония за процеса й за присъединяване към ЕС.

Пендаровски: Македонският език е факт от десетилетия, това го знаят по цял свят

Пендаровски: Македонският език е факт от десетилетия, това го знаят по цял свят

"Както македонската нация е факт", няма да се обсъждат и подписват "договори с никого"

Седмица преди това държавният глава свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Месеци по-рано вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пръв заяви, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Възлово се оказа отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.