Съвместната македонско-българска комисия е неуспешна, особено ако ориентир е фактът, че такива комисии от други държави работят от десетилетия. Затова искам македоно-българската комисия да работи продуктивно и с пълна пара.

Това заяви вицепремиерът на Северна Македония Никола Димитров, цитиран от МКД.

Каракачанов: Германия ни натиска да забравим 1300 години история

Каракачанов: Германия ни натиска да забравим 1300 години история

Някои македонци "смятат, че договорът с България е хартия, с която да си избършат едни части"

Той добави, че в момента се работи в посока подобряване на двустранните отношения със София и е убеден, че скоро, през следващите няколко дни и седмици, ще се види резултатът.

"Вярно е, че няма много време, отнема няколко седмици. В същото време от нас зависи да обясним позициите си, да обясним залозите. В Берлин има голяма амбиция този процес да успее. Канцлерът Ангела Меркел публично заяви в Европейския парламент, че един от най-големите приоритети по отношение на външната политика на германското председателство е започването на преговори със Северна Македония и добави, че ако е възможно, условията, предвидени за март за Тирана и Албания, ще бъдат изпълнени. Така че, мисля, че има пълно разбиране на нашите позиции, което не означава, че трябва да спрем с максимални усилия да намерим разбирателство с България вътре и по въпросите, за които е възможно разбирателство.

Припомняме, че работата на съвместната комисия през последния месец стана повод за размяна на остри реплики между властите на двете държави.

"Това със сигурност не включва самоличността и македонския език, отсече вицепремиерът. Правото ни на самоопределение през 21-ви век и на този континент не може да бъде оспорено и ако македонският език стане пречка за интеграцията в ЕС, прилагателното европейски в името на Европейския съюз ще стане спорно, тъй като не можете да бъдете европеец и да се намесвате в правото да каже на хората какво е и на какъв език говори. "Нито може да се изгради истинско здраво приятелство по този начин, което да се основава на взаимно уважение", каза Димитров.

Той подчерта, че се полагат дипломатически усилия за намиране на изход от тази ситуация, но полето не е неограничено.

Той припомни, че в момента решенията в ЕС се вземат с консенсус и че страната зависи от всички страни членки.

В този момент ние зависим от съгласието на всички на една държава-членка за всяка стъпка напред в европейския процес по нашия европейски път. Ще бъдем разумни, ще бъдем мъдри, ще популяризираме и съхраняваме това, което е наше и ще работим върху уважение и разбиране, но е законно да очакваме взаимно уважение и разбиране. Ще видим какво ще се случи, каза Димитров.

Зоран Заев търсел помощ от Германия за натиск спрямо България

Зоран Заев търсел помощ от Германия за натиск спрямо България

В момента тече поредната антибългарска кампания в Северна Македония

Убеден съм, че всички държави-членки са наясно, и особено съседите, че сме изправени пред много прост избор - или ще имаме общ успех, или ще имаме общ провал, че евентуалният провал не само ще бъде македонски, но ще бъде поражение за европейския имидж -  за съседна България, но преди всичко за самата Европа и нейните основни ценности. Ние, подчерта той, се подготвяме за успешен, печеливш сценарий.