Германия ни притиска за Северна Македония да забравим 1300 години история, а в македоснките учебници има откровена кражба, обиди и отричане на българската история, коментира пред НоваТВ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Според него някои македонци вярват, че германците и някои европейски държави ще ни натиснат и ние ще се съгласим безусловно да ги подкрепим. "Те ни натискат, факт. България обаче има своето достойнство и е суверенна държава. По дипломатическа линия ни се оказва натиск".

Гърция 18 години ги спира за да си сменят името и националния флаг.

Каракачанов с внимание следи разговорите в Скопие

Каракачанов с внимание следи разговорите в Скопие

Македонските политици да не лежат на една кълка и да се държат почтено, иска вицепремиерът

Някои македонци "смятат, че договорът с България е хартия, с която могат да си избършат едни части на тялото. Очевидно договорът за добросъседство се чете твърде едностранчиво от македонска страна, а амбициите й за влизане в ЕС водят до грешни исторически интерпретации от личен интерес".

Те си мислят, "че между историческите факти, които българската държава представя и фалшификации, които те представят, ние ще направим нещо средно, един сурогат".

"Примерно, Гоце Делчев бил български учител, но македонец по националност или Цар Самуил се определял за наследник на българското царство, но бил македонец. Не може да присвояваш част от историята на една държава и да очакваш, че тази държава ще стои и ще си мълчи", коментира Каракачанов.

Българо-македонската комисия постигна напредък по 24 май
Обновена

Българо-македонската комисия постигна напредък по 24 май

Не е имало време за темата Гоце Делчев...