На вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов има две неща, които му правят впечатления в работата на Българо-македонската комисия.

Пред журналисти той обясни, че скопската страна предприела смяната на един от членовете на комисията от тяхна страна и го заменят с друг, от когото медиите могат да се ужасят. Това за мен е лош знак и показва, че нямат намерение да водят честен диалог. Продължават да разчитат, че някой ще ни натисне - било Германия, било Америка, било брюкселската администрация, да клекнем. Това са сигналите, които аз разчитам, предупреди Каракачанов.

Той се надява да не излезе прав с твърденията си, но не очаква чудеса от храброст от страна на Скопие. Другото нещо, което направило впечатление на Каракачанов, е, че македонците най-вероятно по погрешка направили един паметник на Борис Сараф. "Аз не мога да разбера, даже имам снимка - свалили са го и са го вкарали в едно предприятие да го режат и разтопяват - това жест на честване на обща история ли е?", запита Красимир Каракачанов.

Българо-македонската комисия се събира в Скопие

Българо-македонската комисия се събира в Скопие

Първо заседание след година прекъсване

Той призова политиците в Северна Македония да спрат да лежат на една кълка, на която лежат до момента, и някой да притиска България. Да спазват договора, да бъдат честни, да се държат почтено и честно казано не знам какво положително могат да очакват от наша страна, каза още Каракачанов.

Припомняме, българо-македонската историческа комисия отново ще заседава, след като спря да работи през ноември миналата година по искане на македонската страната заради политическата обстановка и предстоящите избори, които се проведоха едва през юли 2020 г. Но и една година македонската страна отказва да подпише протокола от последната среща, която завърши с крах и бе определена като най-безплодната до този момент.

Смесената комисия има важно значение за двустранните отношения, според Договора за приятелство и добросъседство, който беше подписан от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев през август 2017 г.

Пендаровски: Няма искане от българска страна за промяна на Конституцията

Пендаровски: Няма искане от българска страна за промяна на Конституцията

Доволен от работата на съвместната комисия

Подновяването на работата на комисията стана след среща на Екатерина Захариева и колегата й Буяр Османи миналата седмица. Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев направи обаче остър коментар спрямо България веднага след срещата, обвинявайки я, че затруднява преговорите с Европейския съюз. Изказването на Заев бе изтълкувано като сигнал към Германия да окаже натиск върху България.

Преговорите за общата история на България и Македония бяха започнали вече да буксуват, а препъникамък се оказа фигурата на Гоце Делчев.

Още миналата година вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи, призова за твърда позиция на България спрямо съседката й и дори намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

На консултациите, проведени при държавния глава, по темата Македония също стана ясна позицията на Румен Радев, че подкрепата за Северна Македония не трябва да е безусловна.